Annons
Nyheter

Flyttlassen vänder – Jämtlandskommuner växer

Det ökade intresset för landsbygden under pandemin har fått befolkningen att växa i flera av Jämtlands glesbefolkade områden. Bräcke, Berg och Ragunda är tre avfolkningskommuner som vänt trenden.
Samhälle • Publicerad 2 februari 2022
Under pandemin har flyttlassen vänt i flera av Jämtlands småkommuner. Arkivbild.
Under pandemin har flyttlassen vänt i flera av Jämtlands småkommuner. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson / TT

Ragunda hade en inflyttning med 38 personer 2021 och många kontaktar kommunen, de flesta är stadsbor som vill flytta ut på landet.

– Det är mest yngre personer. Spännvidden är väl mellan 25 och 55 år hos dem som hört av sig och visat intresse, säger Lars Blixt vid Ragunda kommun till P4 Jämtland.

Annons

Han har tillsammans med byaföreningar inventerat ödegårdar i Ragunda och gjort ägarna uppmärksammade på att det finns folk som vill flytta dit.

Även i Berg fick man ett överskott 2021, 30 fler flyttade in än ut ur kommunen.

– Intresset att flytta hit är stort, det är det största vi upplevt hittills. Vi ser också över förskolor och annat för att möta det ökade behovet, säger Anders Englund, tillväxtchef vid kommunen, till SR.

Bräcke kommun växte med åtta personer.

Rättad: Tidigare version uppgav fel siffra för Bergs kommun.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons