Annons
Nyheter

Flyttfåglar vände tillbaka när kylan kom

När våren gjorde halt gjorde flyttfåglarna detsamma. Vissa har till och med gjort en tur-och-retur-resa till Sverige och återvänt till varmare breddgrader.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2013
Foto: Larsen, Hakon Mosvold

Flyttfåglarnas ankomst till Sverige är ett tidigt vårtecken, men den senaste tidens stränga kyla gör att de är färre än vanligt för årstiden.

– Definitivt. Det är till och med så att många fåglar flugit tillbaka, säger Anders Wirdheim, informationschef vid Sveriges Ornitologiska Förening.

Annons

De första fågelarterna som återvänder kallas för väderflyttare. När det blir milt väder följer fåglarna de ljumma vindarna norrut. Visserligen har det kommit en del sånglärkor och tofsvipor till Götaland, men inte särskilt många ringduvor eller starar. Längre norrut kvittrar få flyttfåglar i dagsläget.

– Många väntar kvar på exempelvis den danska västkusten, säger Anders Wirdheim.

Det kommer vara fortsatt kallt i stora delar av landet de närmaste dagarna. Först i mitten av nästa vecka väntas plusgrader i Götaland och södra Svealand dagtid.

– Barmark med möjlighet till dagsmeja underlättar för fåglarna, men skulle det bli ett sent bakslag med ett snötäcke kan det blir väldigt allvarligt. Då kan fåglarna dö, säger Anders Wirdheim.

Omkring 85 procent av de fåglar som häckar i Sverige är flyttfåglar.

De flyttar för att ha bästa tillgång till mat vid olika årstider.

Väderflyttare, som taltrast och tofsvipa, flyttar ofta kortare sträckor till områden kring Nordsjön eller i Mellan- och Sydeuropa. Ankomsten till Sverige på våren sammanfaller med perioder av bra väder.

De som följer dagens längd kallas för datumflyttare och flyttar ofta längre sträckor. Nästan alla beger sig till Afrika. Dessa arter, såsom rödhake och lövsångare, återvänder under samma tidsperiod varje år.

Källa: Sveriges Ornitologiska Förening, NE

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons