Annons
Nyheter

Flydde Nordkorea – återvände misstänkt smittad

En tidigare avhoppare som misstänks ha tagit med sig covid-19 till Nordkorea, återvände efter att ha riskerat åtal för sexuella trakasserier i Sydkorea.
Mannen ska ha krupit i rör och klippt upp taggtråd för att ta sig in i det slutna landet.
Enligt Sydkorea uppvisade mannen inga tecken på smitta innan flykten.
Nordkorea • Publicerad 28 juli 2020
DMZ, demilitariserade zonen med Conference Row-platsen där tre blå baracker för samman Nordkorea och Sydkorea. Arkivbild.
DMZ, demilitariserade zonen med Conference Row-platsen där tre blå baracker för samman Nordkorea och Sydkorea. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Den 24-årige mannen, som endast nämns med sitt efternamn Kim, flydde till Sydkorea för tre år sedan. Nu tros han ha använt samma eller en liknande väg – för att illegalt ta sig tillbaka till Nordkorea.

Kim kröp genom ett dräneringsrör och simmade över Hanfloden i norr och tog sig på så sätt förbi det sydkoreanska gränskontrollsystemet.

Annons

Han ska också ha klippt upp ett taggtrådsstaket som täckt slutet av röret som leder till floden, enligt den sydkoreanska militären.

Flydde från anklagelser

Anledningen till återflykten tros vara att Kim riskerar åtal i Sydkorea. Enligt polisen anmälde en kvinna i 20-årsåldern, som också flytt från Nordkorea, Kim för sexuella trakasserier i mitten av juni.

Kim nekar till anklagelserna, men 19 juli uppgav en bekant till mannen för polisen att han ska ha hotat kvinnan och planerade att fly landet.

Två dagar senare hade en arresteringsorder utfärdats, men då hade Kim redan tagit sig till Nordkorea. Han hittades den 24 juli i gränsstaden Kaesong, och uppvisade då symptom på covid-19, enligt statliga medier i Nordkorea.

Efter beskedet har Nordkorea infört hårdare förebyggande åtgärder mot coronaviruset, rapporterar statliga medier. Kaesong ska ha satts i karantän och enligt uppgifter till Världshälsoorganisationen sitter 696 medborgare nu i karantän.

Även den misstänkt smittade Kim sitter i karantän. Nu pågår också en screening av landets distrikt och virustest, medicin- och skyddsutrustning leveras i snabb takt, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Sydkorea: Inga tecken på smitta

Landets ledare Kim Jong-Un har tidigare sagt att situationen "är allvarlig."

– Det ondskefulla viruset kan ha kommit in i landet, har Kim Jong-Un tidigare sagt, enligt KCNA.

Före det misstänkta fallet hade Nordkorea inte rapporterat ett enda officiellt fall av coronasmittade.

Representanter för Sydkoreas hälsomyndighet säger att det inte fanns tecken på att Kim var smittad med coronavirus innan han lämnade landet. Dessutom ska minst två personer som var i nära kontakt med honom ha testat negativt för viruset.

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons