Nyheter

Flest konkurser inom metallindustrin

Antalet företagskonkurser fortsätter att öka. Värst drabbade är småländska underleverantörer till bilindustrin. Men ökningstakten avtar och ökad orderingång till industrin talar för att konkurserna kan bli färre framöver.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2009

Hittills i år har 4 325 bolag slagit igen. Det är nästan dubbelt så många, 47 procent fler, än under perioden januari–juli förra året.

Värst drabbad är metallindustrin där konkurserna har ökat med hela 242 procent i år.

– Många svenska företag är små underleverantörer till exportindustrin och bilindustrin. När det blir en tvärnit i de sektorerna ser många småföretag ingen annan utväg än att stänga igen företagen, säger Roger Sigbladh, marknadschef på kreditupplysningsföretaget UC.

Småland och Blekinge

Störst var ökningen av antalet konkurser i Småland och Blekinge, där det finns många underleverantörer till bilindustrin.

I storstadsregionerna, som hittills har klarat sig relativt bra, har utslagningen också ökat. I Skåne ökade konkurserna under de första sju månaderna med 62 procent, i Stockholm med 49 procent och i Västra Götaland med 42 procent.

– Där sker utslagningen främst inom detaljhandeln. Många köper lika mycket kläder som tidigare, men de köper från billigare kedjor. Att det köps färre bilar slår mot bilhandlarna.

Konkurserna ökar visserligen fortfarande, men inte lika snabbt som tidigare. I juli ökade företagskonkurserna med 38 procent jämfört med samma månad i fjol. I juni var ökningen 62 procent jämfört med ett år tidigare. Roger Sigbladh poängterar att det krävs att ökningstakten minskar flera månader i följd för att det ska gå att tala om en trend.

Ljusare läge

Men ökad orderingång den senaste månaden kombinerat med att flera stora börsföretag har presenterat bättre delårsrapporter än väntat gör att UC tror att allt fler företag kan komma att överleva framöver.

– Det finns flera positiva signaler. Vi får hoppas att vi har det värsta bakom oss och att det blir ljusare till hösten, säger Roger Sigbladh.

Även näringsminister Maud Olofsson tror på bättre tider för företagen.

– Vi ser en ljusning och noterar en ökad efterfrågan hos många företag. Men det är en lång väg tillbaka och i en finanskris är det naturligt att företag går i konkurs, säger hon.

Jesper Wasling
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.