Annons
Nyheter

Flest billiga stugor i väst

Stugdrömmen kan bli sann – i Västra Götaland.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2008
Foto: Scanpix

Här finns flest fritidshus för en halv miljon eller mindre. På Gotland råder däremot stor brist på billiga stugor.

14 kvadratmeter eller 118? Hur mycket stuga du får för pengarna beror helt på var i Sverige du letar.

Annons

I Lyrestad utanför Mariestad försöker mäklaren Pether Nyberg sälja det senare huset, vars yta är fördelad på fyra nyrenoverade rum och kök. Den klassiskt röda stugan har nyinstallerad braskamin och bär- och svampskog inpå knuten.

Men det är svårsålt, kanske på grund av den närbelägna vägen. Den köpare som mäklaren hade på kroken hoppade av sedan besiktningen visat på en rötskada i trossbotten. Felet är nu åtgärdat, men köparen har hoppat av för gott.

– Vi har ännu inte hittat någon ny. Det gäller att ha tålamod, säger Pether Nyberg.

Oupptäckt

Just tålamod är en bra egenskap att vara utrustad med för mäklarna i trakten. Statistik som TT tagit fram tyder på att stugorna överlag är ganska svårsålda. Vid en sökning på bostadssajten Hemnet hittar man 208 fritidshus i Västra Götalands län där utropspriset ligger på max en halv miljon kronor. Det är klart flest i Sverige.

Delvis beror det höga antalet billiga stugor säkert på att länet är så pass stort. Men Pether Nyberg tror också att stora delar av regionen är oupptäckt för många.

Fast det kan förändras snabbt – Mälardalsborna har vaknat:

– Det finns intresse från Mälardalen, framför allt Örebro. Priserna har stuckit i väg så pass mycket runt norra Vättern, och här får man fritidshus för en rimlig peng.

Toppar botten

Pether Nyberg påpekar gärna att det bara tar omkring en timme att köra från Örebro till Mariestad och ett par timmar från Göteborg.

Annons

Färjan från Nynäshamn till Gotland tar drygt tre timmar, men det verkar inte avskräcka stugköparna. Här hittar Hemnet bara nio stugor för max 500 000 kronor. Gotland är därmed överlägsen etta i bottenligan.

Här, i Gammelgarn på östra sidan av ön, finns också det lilla huset, det på 14 kvadrat. Det har enkel standard och saknar el, men ligger naturskönt bara två kilometer från Ardrestranden. Ändå har intresset varit relativt svalt.

– Det har varit sådär, får man nog säga. Det är ingen jätterusch. Bjuder någon en halv miljon så får de säkert köpa för det priset, säger mäklaren Anders Larsson.

Nära havet

Han hade inte trott att Gotland skulle komma allra sist i undersökningen. Men, säger han, prisvariationerna på ön är mycket stora. Även om budgeten har ett tak på en halv miljon kan det löna sig att hålla utkik, vilket exemplet ovan visar.

– Du kan också hitta ett sommartorp på inre och mellersta Gotland för 400 000, det finns, hävdar Anders Larsson.

Han håller också fram andra siffror som visar att genomsnittspriset för fritidshus faktiskt är lägre på Gotland än i riket som helhet. Och till sist tillåter han sig att vända på TT:s statistik:

– Visst, det finns få billiga hus. Men det finns också få hus som ligger mer än två mil från havet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons