Nyheter

Flera misstänkta för katastrofalt utsläpp

Staden Norilsks borgmästare och flera högt uppsatta chefer på det ansvariga företaget misstänks för brott efter det katastrofala bränsleutsläppet i slutet av maj.
Ryssland • Publicerad 11 juni 2020
Saneringsarbete pågår utanför Norilsk. Bild från ryska räddningsmyndigheter.
Saneringsarbete pågår utanför Norilsk. Bild från ryska räddningsmyndigheter.Foto: Rysslands marina räddningstjänst/AP/TT

Det var i slutet av maj som en stor läcka konstaterades vid ett värme- och kraftanläggning, och över 20 000 ton oljeprodukter – mestadels diesel – rann ut i den ömtåliga naturen.

Haveriet har delvis skyllts på klimatförändringar, som gör att permafrosten tinar och underminerar fabriker i området. Norilsk, med 180 000 invånare, ligger långt norrut i Ryssland – ungefär vid 69:e breddgraden, vilket innebär samma avstånd till Nordpolen som Treriksröset i nordligaste Sverige.

Minst tre chefer misstänks ha fortsatt använda tanken trots att den uppenbarligen sedan flera år tillbaka har behövt underhåll. Och borgmästaren Rinat Achmetjin riskerar ett halvårs fängelse för att inte ha satt in krisåtgärder i tid.

Saneringen av de fossila bränslen som spridit sig i naturen befaras ta flera år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.