Annons
Nyheter

Flera intressenter vill köpa Saab

Spyker har lagt ett nytt bud på Saab och flera andra spekulanter uppges finnas. I ledningen för en av grupperna finns förre S-ministern Jan Nygren.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2010

Men General Motors vill inget säga förrän ett beslut har fattats.

Den holländska sportbilstillverkaren Spyker skriver i ett pressmeddelande att företaget gett General Motors ett reviderat anbud om att köpa Saab Automobile.

Annons

"Vi har fortsatt en konstruktiv dialog med GM om förvärvet av Saab. Vi tror att märket Saab har en stor potential, och skulle gärna träffa en överenskommelse så snart som möjligt", säger Spykers vd Victor Muller i pressmeddelandet.

Beskedet från Spyker kom någon timme efter det att General Motors talesman John McDonald vägrat säga om GM fått något nytt bud på Saab.

– Om det inte finns något beslut om vad som händer, med bud eller annat, så släpper vi inte någon information, sade McDonald till TT sent på torsdagskvällen.

Han förnekade att torsdagen satts som deadline för nya anbud.

– Vi har aldrig bekräftat någon deadline. Vi fortsätter, som vi sagt hela tiden, att granska de intressen som uttrycks, sade McDonald.

En annan grupp som vill köpa Saab Automobile leds av två svenska näringslivsprofiler, uppger Dagens Industri. De två är Håkan Samuelsson, tidigare hos lastbilstillverkaren Scania och senare under en period chef för den tyska lastbilstillverkaren MAN, och Jan Nygren, före detta ledande socialdemokratisk politiker och statsråd.

Nygren var kandidat till att efterträda Ingvar Carlsson som partiledare 1995, men tackade nej av familjeskäl. Han lämnade senare politiken och gick till flyg- och försvarskoncernen Saab, där han var vice vd under flera år.

Enligt Dagens Industri innebär gruppens affärsplan att Saabs bilproduktion bantas till mellan 45 000 och 50 000 fordon per år, och att Saab i första hand ska tillverka den nya versionen av Saab 9-5.

Ett annat namn som seglat upp i media är investmentbolaget Genii Capital, baserat i Luxemburg, som arbetar med att förverkliga idéer inom bland annat underhållning och bilindustri. I mitten av december köpte Genii Capital in sig i Renaults Formel 1-team.

På lördagen reser en delegation som företräder den svenska regeringen till Detroit. I början av nästa vecka ska delegationen träffa ledningen inom både General Motors och Ford.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons