Flera hundra kyrkor har vinterstängt
Höga uppvärmningskostnader och färre medlemmar har tvingat fram trenden.
Att stänga kyrkor under de kalla månader har blivit allt vanligare på senare år, enligt Henrik Lindblad, kulturarvssamordnare vid Svenska kyrkan.
– Det är säkert flera hundra kyrkor som är kallställda i vinter. Och det är en strategi vi måste tillämpa mer och mer, säger Henrik Lindblad.
För många församlingar blir det en allt för stor ekonomisk börda att hålla kyrkorna öppna.
– Det kostar mycket pengar. Sedan har vi ett medvetet klimatarbete inom Svenska kyrkan. Vi tänker på det globala klimatet och måste ta vårt ansvar där, säger Lindblad.
"Kommer tappa en miljon"
Det minskande antalet medlemmar motiverar inte att hålla öppet under de månader verksamheten mest präglas av söndagens huvudgudstjänst. Sedan stat och kyrka skildes åt 2000 har drygt 840 000 personer lämnat Svenska kyrkan, som 2011 hade 6,5 miljoner medlemmar.
– Och vi kommer att tappa bortåt en miljon till under lika lång tid framåt. Då är det klart att man måste gå ner en del i verksamheten, säger Lindblad.
Framför allt är det ett landsbygdsfenomen. Många församlingar har lagts samman och då finns det fler kyrkor än vad som är nödvändigt.
– Vårt stora dilemma är ju befolkningsstrukturen. Folk väljer inte att flytta till dessa trakter, säger Willy Hjalmarsson, kyrkoherde i Kindaholms församling, söder om västgötska Svenljunga.
Stänger redan i november
Församlingen består av fyra socknar med 1 400 invånare. I vinter, liksom de senaste fyra–fem åren, stängs tre av fyra kyrkor redan efter allhelgonahelgen i början av november.
– Det är inte vettigt att bränna upp pengarna vi har. Då är det bättre att omfördela de pengarna och lägga dem på vår kärnverksamhet. Vi sparar några kubikmeter olja, säger kyrkoherden Hjalmarsson.
Söndagsgudstjänsterna förflyttas till församlingshemmen fram till påsk, men kyrkorna kan öppnas vid större högtider och andra arrangemang.
– Klart att det var en omställning först för våra medlemmar. Men vi får en större närhet i våra församlingshem och sett i ett större sammanhang ser alla fördelarna, säger Willy Hjalmarsson.