Annons
Nyheter

Tiotals frihetsberövade efter demonstration

Polisen upplöste Black lives matter-demonstrationen i Göteborg, men många av de 2 000 deltagarna tågade ändå vidare genom staden.
Flaskor har kastats mot polisen och fönsterrutor har krossats i olika affärer. 25–30 personer har gripits eller omhändertagits – och fler kommer det att bli, enligt polisen.
Politik • Publicerad 7 juni 2020
Runt 2|000 personer befann sig på platsen, enligt polisens presstalesperson.
Runt 2|000 personer befann sig på platsen, enligt polisens presstalesperson.Foto: Adam Ihse/TT
Kravallpolis och demonstranter i centrala Göteborg i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg.
Kravallpolis och demonstranter i centrala Göteborg i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT
En demonstrant kastar sten på en polisbil i centrala Göteborg i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg. .
En demonstrant kastar sten på en polisbil i centrala Göteborg i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg. .Foto: Adam Ihse/TT
Krossade rutor i spåren av Black lives matter-demonstrationen i Göteborg.
Krossade rutor i spåren av Black lives matter-demonstrationen i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Polisen upplöser demonstrationen i Göteborg.
Polisen upplöser demonstrationen i Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT
Polis och demonstranter vid Götaplatsen.
Polis och demonstranter vid Götaplatsen.Foto: Adam Ihse/TT

Oroligheterna i centrala Göteborg var ännu inte över vid 23-tiden på söndagskvällen. I stort var läget, enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg, lugnt. Men polisen sökte ännu efter de personer som misstänks ha stått för majoriteten av skadegörelsen och våldet under kvällen.

– Det är en större folksamling på Östra Hamngatan utanför Nordstan som vi har boxat in där. Det är någonstans mellan 100 och 200 personer, och där håller vi på med selektering för att se vilka som ska omhändertas för störande av allmän ordning. Några kan komma att delges misstanke om brott och därmed gripas, säger Thomas Fuxborg.

Annons

Vid 23-tiden hade mellan fem och tio personer gripits och delgivits misstanke om brott, medan ett 20-tal omhändertagits. Enligt polisen kommer fler att delges misstanke om brott när polisen gått igenom de filmer och vittnesmål som samlats in under kvällen, vilket kan komma att ta tid.

Lugnt inledningsvis

Dagen började lugnt efter att polisen givit tillstånd för 50 personer att hålla en manifestation på Heden i Göteborg till stöd för Black lives matter-rörelsen. Istället dök runt 2 000 personer upp – och polisen beslutade att upplösa demonstrationen på grund av risken för smittspridning.

Strax innan klockan 15 hade de flesta lämnat Heden utan uppståndelse. Men demonstranterna skingrades inte, utan många marscherade istället från Heden längs med Vasagatan genom stora delar av centrala Göteborg.

Detta betraktades av polisen som en icke tillståndsgiven allmän sammankomst, och därför beslöts att upplösa även marschen. Många av deltagarna samlades då på olika platser i centrala Göteborg, däribland vid Bältesspännarparken, utanför Nordstan och på Götaplatsen.

Flaskor farande

Vid Götaplatsen satte sig demonstranter på knä och ropade åt polisen att göra detsamma, enligt TT:s fotograf på plats. När polisen inte gjorde som demonstranterna ville så reagerade några av dem.

– De kom flaskor farande i luften. Det var lite oroligt.

Polisen svarade genom att knuffa undan demonstranter som kom för nära, berättar TT:s fotograf, som även såg att en del demonstranter försökte hålla borta dem som agerade mot polisen.

Även vid Bältesspännarparken uppstod oroligheter under eftermiddagen.

– Vi hade lite bråk, först mellan demonstranter, och när det väl lugnade ner sig började de fokusera på att ge sig på polisfordon, sade Christer Fuxborg, presstalesperson hos Göteborgspolisen.

"Så tråkigt"

Under eftermiddagen krossades också fönsterrutor och skyltfönster, både i köpcentret Arkaden och i Nordstan. Senare under kvällen sprang ett stort antal personer mot Västra Nordstan där de bland annat vandaliserade bilar, enligt TT:s fotograf.

Annons

– Folk passar på. Det är det som är så tråkigt, att den här demonstrationen med det här budskapet får ett sånt här slut. Det är fel rubriker vi får läsa om i tidningarna i morgon, sade Christer Fuxborg.

Under kvällen skedde även en misstänkt misshandel när ett antal unga kvinnor blev vittnen till personer som försökte bryta upp gatustenar.

– De här unga tjejerna har med civilkurage försökt förhindra de här personerna, men när de lägger sig i så blir de slagna, sade Christer Fuxborg.

Yngre män bakom oroligheterna

Enligt Thomas Fuxborg är de som stått för det mesta av oroligheterna yngre unga män, hemmahörande i Göteborgsområdet.

– De har inget med den här demonstrationen att göra, utan är här inne enbart för att ställa till bråk och oreda. Några av dem är kända av oss sen tidigare.

Det är en rad brott som misstänks ha begåtts i Göteborg under dagen, och många fler kan komma att delges misstanke under de kommande dagarna.

– Vi har upprättat anmälningar om våldsamt upplopp och misshandel. Vi har även våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och flera fall av skadegörelse där man slagit sönder rutor och skyltfönster i Nordstan och Arkaden. Det är det som är känt i nuläget i alla fall, säger Thomas Fuxborg vid 23-tiden på kvällen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons