Annons
Nyheter

Flera civila offer i Malikriget

Minst tio civilpersoner, inklusive tre barn, har dödats i striderna mellan islamistrebeller och regeringsstyrkor i staden Konna i centrala Mali, säger rättighetsgruppen Human Rights Watch som citerar lokalbefolkningen.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2013
Foto: Richard Nicolas-Nelson

HRW:s Corinne Dufka är också bekymrad över uppgifter om att islamister har rekryterat barnsoldater. Hon uppmanar rebellerna att omedelbart frige barn som tillfångatagits i både Mali och grannlandet Niger.

– Islamisternas hot att hämnas mot franska civilpersoner, inklusive gisslantagningar, är helt förkastliga och skulle utgöra krigsbrott, säger Dufka. Hon manar alla parter i konflikten – rebeller samt Malis och Frankrikes regeringstrupper – att göra allt de kan för att skydda civilpersoner och följa krigets lagar.

Annons

Malis armé återtog kontrollen över Konna i lördags, med hjälp av luftunderstöd från franskt militärflyg. Hundratals personer kan ha dött i striderna, och ögonvittnen har berättat att de sett lik utspridda i området. Enligt Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian dödades en fransk pilot.

Elva maliska soldater har dödats och ett 60-tal har skadats under striderna i centrala Mali, enligt landets interimspresident Dioncounda Traore som hyllade soldaternas mod i ett tv-sänt tal.

Franske presidenten Francois Hollandes löfte att bekämpa rebellerna i Mali "så länge som nödvändigt" riskerar att dra in den forna kolonialmakten i en långvarig konflikt, enligt diplomater och experter.

– Det blir otäckt, och nu har vi några kaotiska veckor framför oss, förutspår en högt uppsatt källa i FN:s säkerhetsråd.

Richard Gowan på Center on International Cooperation vid New York-universitetet konstaterar att det just nu är frågan om en begränsad fransk intervention.

– Men det är stor chans att Frankrike måste öka närvaron ytterligare, säger han och pekar på att detta kan bli nödvändigt i synnerhet om inte länder i regionen skickar dit tillräckligt stora styrkor tillräckligt snabbt.

– Det är troligt att Frankrike – och kanske även USA – nu kommer att trappa upp användningen av specialstyrkor och drönarattacker i norr för att försvaga islamisterna samtidigt som något slags långsiktig interventionsstyrka sätts ihop, tror Gowan.

Dominique de Villepin, tidigare konservativ premiärminister i Frankrike, förutspår stora problem framöver.

"Vi kommer att få strida ensamma eftersom det inte finns någon solid malisk partner", skriver han på söndagen i tidningen Journal du Dimanche.

"Vem ska vi lita på när den splittrade maliska armén kollapsar och staten bryter samman?", frågar sig de Villepin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons