Nyheter

Fler webb-övervakar sitt hem

Semestertider är inbrottstider.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2008

Nu väljer allt fler att övervaka hemmet med en enkel webbkamera som skickar varnings-sms om något händer där hemma.

Skön trygghet eller onödig paranoia? Marknaden för enkla webbkameralösningar i hemmet har växt kraftigt. Om något rör sig i huset sätts kameran på med hjälp av en rörelsedetektor. Husägaren får ett varnings-sms och kan gå in och kika på en eventuell tjuv via datorn eller mobiltelefonen.

Enligt en undersökning som Telia, en av leverantörerna av tjänsten, har genomfört så skulle 62 procent av svenskarna vilja övervaka hemmet på semestern.

– Vi ser det inte som en säkerhetslösning i första hand utan som ett extra öga i hemmet. Har du en klump i magen så kan du gå in och kolla, säger Oscar Staf, ansvarig för tjänsten på Telia.

I undersökningen skulle även en av åtta vilja se om strykjärnet och spisen är avstängda och en av tjugo att familjen och barnvakten sköter sig.

– Man kan sätta en vid ingången så att man ser klädhängaren och ser att ungarna har kommit hem. Sen behöver man inte filma vardagsrummet, där får man själv dra gränsen, säger Staf.

Jan-Peter Alm, säkerhetsinformatör på Stöldskyddsföreningen tror inte att webbkameror förhindrar brott.

– Nej, det är tveksamt, då måste man ha en bra åtgärdsplan om det plötsligt står någon där. Det allra viktigaste är att ha bra kontakt med grannarna.

Hannes Delling

TT

Så funkar webb-övervakningen

I Telias paket kan du sätta upp fyra kameror i hemmet. Kamerorna kan till exempel riktas mot hallen, källardörrar, garage, vardagsrum eller strykjärn och spis.

Kamerorna har inte infraröd rörelsedetektor, men sätts på när bilden ändras för mycket. Då skickas ett sms eller e-postmeddelande till lägenhetsinnehavaren med en varning om att larmet gått.

Därefter loggar man in på leverantörens server från sin internet-anslutna mobiltelefon eller dator och kan se vad som utlöst larmet. Allt filmat material sparas externt på servern och kan inte raderas av en inbrottstjuv. De senaste 250 filmklippen finns lagrade och är lösenordsskyddade.

Det finns även andra mer professionella tjänster hos säkerhetsföretag där kamerorna är direktkopplade till en larmcentral som kan gå in och bedöma situationen och direkt skicka väktare, polis eller brandkår. (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.