Annons
Nyheter

Fler väljer rörlig bolåneränta

Rörlig bolåneränta blir vanligare. Nya siffror från SBAB visar att 94 procent av bolagets nya kunder valde rörlig ränta i mars.
Ekonomi • Publicerad 6 april 2023
Ny statistik visar att 94 procent av SBAB:s nya kunder valde rörlig ränta i mars, en ökning med 53 procent från i fjol. Arkivbild.
Ny statistik visar att 94 procent av SBAB:s nya kunder valde rörlig ränta i mars, en ökning med 53 procent från i fjol. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jämfört med mars i fjol är ökningen drastisk. Då valde 41 procent av de nya kunderna rörlig ränta och 44 procent valde att binda räntan under en längre tid än tre månader.

Av SBAB:s statistik framgår att 2 procent valde att binda sina lån i mars och 4 procent valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta.

Annons

Att så många väljer rörlig ränta kan, enligt SBAB:s analys, förklaras av att de bundna räntorna nu är högre än den rörliga. En annan förklaring kan vara att de som tar nya lån nu generellt sett är starkare hushåll, som därmed också är mindre räntekänsliga.

"Jag tror inte att man ska underskatta den psykologiska effekten. De rörliga räntorna är i dag redan så pass mycket högre än i fjol och det kan därmed upplevas som en än högre tröskel att acceptera de ännu högre bundna räntorna", säger Linda Jonsson, privat- och boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

"Samtidigt kanske många tror att den rörliga räntan kommer att stagnera eller sjunka i höst eller i början av nästa år och därför inte vill binda sig på en så hög nivå", fortsätter hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons