Annons
Nyheter

Fler väljer laktosfria mjölkalternativ

Allt fler svenskar väljer bort traditionella mejeriprodukter till förmån för dyrare laktosfria varianter. Men nyttan med varorna ifrågasätts.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2014
Foto: Pontus Lundahl / TT

Läkare varnar för felaktiga diagnoser som kan dölja svårare sjukdomar.

– Reklamen säger att produkterna kan hjälpa mot bubbliga magar men vi är många som har bubbliga magar eftersom vi lever så stressiga liv. Det i sig betyder inte att vi behöver någon laktosfri kost, säger Andrea Mikkelsen, medicine doktor vid Göteborgs universitet.

Annons

Försäljningen av laktosfria mejeriprodukter har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2009 och 2013 ökade försäljningen med 77 procent.

I fjol uppgick försäljningen till 1,5 miljarder kronor, enligt statistik som tidningen Hunger har tagit del av.

Ovanligt tillstånd

Ökningen sker trots att laktosintolerans är relativt ovanligt i Sverige – särskilt jämfört med resten av världen. Att behovet av livsmedel utan laktos motsvarar efterfrågan har därför ifrågasatts.

Laktosintolerans betyder heller inte att man helt måste av avstå mat som innehåller laktos. I andra delar av världen där den stora majoriteten av befolkningen är laktosintolerant äter man ändå mat som innehåller mjölk.

– Även om du är laktosintolerant behöver du äta flera kilo smör eller ett kilo keso för att må dåligt, säger Mikkelsen.

Produkterna är dessutom betydligt dyrare. För kunden kan det handla om en prisskillnad på tio kronor för en liter mjölk. Ändå har de alltså blivit allt mer populära.

Ett av mejeriföretagen som säljer laktosfria varor är Arla.

– Det är 3–4 procent av konsumenterna som har en medicinsk diagnos på att de är intoleranta men kanske 15–20 procent som tycker sig må bättre av att konsumera laktosfritt. Varför konsumenterna upplever det så är säkert olika från fall till fall, säger försäljningsdirektören Mats Hedlund.

Utöver odiagnostiserade konsumenter som uppger sig må bättre av laktosfritt kan även familjer där alla väljer laktosfria varor på grund av en intolerant familjemedlem förklara varför inte bara intoleranta driver försäljningen, enligt honom.

Annons

Att personer felaktigt tror att de är laktosintoleranta kan vara problematiskt. Magbesvären kan i själva verket bero på något annat som man därför missar, så som till exempel känslig mage eller känslig tarm.

Studie varnar

Läkare har särskilt varnat för överdiagnosticering bland barn. I en studie i Läkartidningen konstaterades att det faktum att barn i hög utsträckning felaktigt stämplats som laktosintoleranta lett till att man i många fall missat allvarligare tillstånd, som glutenintolerans.

Ett skäl till att personer felaktigt tror att de är laktosintoleranta kan vara att vissa sjukdomar kan ge upphov till en tillfällig form av laktosintolerans.

Laktosintolerans:

Personer som är laktosintoleranta är allergiska mot mjölksocker, laktos.

Det finns tre former av laktosintolerans.

Den huvudsakliga formen, primär laktosintolerans, är mycket vanlig i stora delar av världen. Omkring tre fjärdedelar av världens befolkning uppskattas ha den.

I Sverige och i övriga Norden är det dock mindre vanligt.

Den andra formen är tillfällig och kan orsakas av tarmsjukdomar.

En tredje form är en medfödd intolerans mot laktos som i regel upptäcks snart efter födseln.

Källla: Yale university, Vårdguiden 1177 och Skåneregionen (TT)

Försäljningen:

Försäljningen av mjölk har ökat årligen de senaste fem åren.

Mellan 2009 och 2013 ökade försäljningen med 77 procent.

Sammanlagt uppgick fjolårets försäljning till 1 490 miljoner kronor.

Källa: Marknadsundersökningsföretaget Nielsen (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons