Annons
Nyheter

Fler unga afghaner kan få stanna

Afghaner äldre än 18 år har i flera fall beviljats uppehållstillstånd i Sverige eftersom de saknar kontakter i hemlandet och riskerar "omänsklig eller förnedrande behandling"
Politik • Publicerad 9 december 2017 • Uppdaterad 10 december 2017
Afghanska ungdomar vid en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Arkivbild.
Afghanska ungdomar vid en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Afghaner äldre än 18 år har i flera fall beviljats uppehållstillstånd i Sverige eftersom de saknar kontakter i hemlandet och riskerar "omänsklig eller förnedrande behandling". Därmed har migrationsdomstolarna upphävt beslut som fattats av Migrationsverket, rapporterar Svenska Dagbladet.

Nu har Mig­rationsöverdomstolen gett prövningstillstånd i ett liknande ärende. Det kan i förlängningen innebära att praxis ändras och att fler unga ensamkommande afghaner får uppehållstillstånd. Asyljuristen Volkan Yesil bedömer att överdomstolens utslag skulle påverka flera tusen afghaner.

Annons

Viktigt i sammanhanget är tidpunkten för asylansökan. Den som ansökte före den 24 november 2015 har möjlighet att beviljas permanent uppehållstillstånd, eftersom de tillfälliga uppehållstillstånden infördes den hösten.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons