Nyheter

Fler tar ut pensionen tidigare

I framtiden kommer det att bli större skillnader på pensionerna i Sverige, skriver AMF en ny rapport.
Nyheter • Publicerad 8 december 2010
Allt fler väljer i dag att ta ut sin tjänstepension under ett visst antal år för att senare i livet endast har den allmänna pensionen att leva på.
Allt fler väljer i dag att ta ut sin tjänstepension under ett visst antal år för att senare i livet endast har den allmänna pensionen att leva på.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

En ökande trend är samtidigt att fler pensionärer tar ut sin tjänstepension under en kortare period, vilket AMF tror kan leda till att fler blir fattiga under sina sista levnadsår.

Skillnaderna mellan olika pensionärers inkomst kommer att öka rejält i framtiden. Till exempel beror den framtida pensionen på vilka val man gör i premiepensionssystemet och andra former av placeringar.

Samtidigt gör en ökande medellivslängd att tjänstepensionen ska räcka under en längre period. Men trots detta har andelen som väljer tidsbestämd utbetalning av tjänstepensionen stadigt ökat sedan 2001, från nästan noll då till sju procent i dag.

Vinna eller förlora

Även hos Alecta, där många har sin tjänstepension, finns det en sådan trend. Sex procent av pensionärerna väljer att ta ut sin tjänstepension under en viss tid i stället för under hela sin livslängd, skriver Dagens Nyheter.

De som väljer att ta ut pensionen på kortare tid kan antingen tjäna eller förlora på det, beroende på om de lever kortare eller längre än genomsnittet.

Risken är att den som tagit ut sin tjänstepension under de första tio åren sedan bara har den statliga pensionen kvar att leva på. Och då kan en del kostnader, så som den inkomstgrundade hemtjänsttaxan där maxtaxa gäller, innebära ökade kostnader för samhället, enligt AMF.

Kvinnor lever längre

I snitt väntas svenska pensionärer leva ungefär 18 år från det att de går i pension. Siffran är lite lägre för män och lite högre för kvinnor.

Vad det beror på att vissa kunder väljer att ta ut pensionen på kortare tid vet inte AMF. Personer som lever längre än genomsnittet kan förlora på tidsbegränsad tjänstepension, medan personer som lever kortare än genomsnittet tjänar på det.

– Bara i efterhand kan man säga om det blir lönsamt eller inte, säger Tomas Flodén, stabschef på AMF.

Större skillnader i framtiden Det kommer att bli större skillnader i pensionsutbetalningar i framtiden.Pensionen bestäms både utifrån arbetade år och utifrån de placeringar spararna gör.De sparare som gjort lyckosamma val i premiepensionssystemet kan till exempel få drygt fem gånger högre utbetalningar än de som har gjort mindre lyckosamma val.Samtidigt som medellivslängden ökar väljer allt fler att få sin tjänstepension utbetalad under en begränsad period.Det kan enligt AMF göra att antalet äldre pensionärer med endast statlig pension kommer att öka. I förlängningen kan det även göra att det blir fler äldre med låga inkomster.

Källa: AMF. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.