Nyheter

Fler skjuter upp tandläkarbesöket

Allt fler små barn uteblir från tandläkaren. Allt fler unga vuxna väntar med att gå dit.
Nyheter • Publicerad 6 september 2012
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

– Jag kommer inte att gå lika ofta när det inte längre är gratis, säger 20-åriga Johanna Ehres i Göteborg.

Generellt sett är tandhälsan i Sverige god bland barn och ungdomar, som alla har rätt till fri tandvård från tre års ålder till och med det år de fyller 19.

– Utifrån WHO:s mål ligger vi bra till, säger Christin Mellner, utredare på Socialstyrelsen.

Enligt dessa ska exempelvis 80 procent av sexåringarna vara kariesfria. Siffran i Sverige är 78.

Bland tolvåringarna är målet redan passerat.

Orosmoln

Men det finns orosmoln, både bland riktigt små barn och inte minst bland dem som mister möjligheten till gratistandvård när en viss ålder uppnåtts.

En rundringning TT gjort visar att inget landsting strävat efter att höja åldersgränsen, förutom Västra Götalandsregionen där den i dag är 22, med ambitioner att höja ytterligare.

– Våra erfarenheter är goda och vi har upptäckt en mycket större regelbundenhet i besöken hos tandläkaren och det var just poängen med att höja åldersgränsen, säger Anders Ljungné, tandvårdschef i Göteborg.

Men många tappar den regelbundna kontakten med tandvården när gratisåldern passerats och enligt en rapport som Försäkringskassan presenterade i somras har var femte vuxen svensk inte varit hos tandläkare någon gång de senaste tre åren.

"Tråkig utgift"

Många unga vuxna gör så småningom också den smärtsamma upptäckten att ju fler hålen blir i tänderna, desto större blir de i plånboken.

– Det är nog en väldigt tråkig utgift, precis som det är väldigt tråkigt att köpa en dammsugare, säger Johanna Ehres.

– Det är skönt när det är rent hemma men inte kul att betala för det.

TT träffar henne på en folktandvårdsklinik i Majorna och hon tror inte, liksom många i hennes ålder, att hon kommer att gå lika ofta när det är dags för henne att börja betala.

– Jag är lite rädd för det här när man får betala själv och vet att folk får räkningar på 25 000. Det kommer att vara surt och jobbigt.

– Jag kan inte säga att jag oroar mig jättemycket men jag vet att det kostar mycket pengar när det väl kostar pengar.

Skolket

Det är också allt fler små barn som inte dyker upp hos tandläkaren när de kallats, ett faktum som uppmärksammats bland annat i Jönköpings län.

– Gruppen som uteblir är fortfarande liten, men den växer, säger Agneta Bartoll, tandvårdsdirektör hos landstinget i Jönköpings län.

Där handlar det om ett 100-tal barn varje år som inte kommer. Orsaken kan vara föräldrars tandvårdsrädsla, men skolket kan också ha annan bakgrund.

– När tandvården inte fungerar är det ofta något i familjen som inte fungerar och vi skriver brev till föräldrarna att de är skyldiga att ge sina barn tandvård.

– Fungerar det inte ändå kontaktar vi de sociala myndigheterna. Vi släpper inte barnen, säger Agneta Bartoll.

Rätten till fri tandvård

Barn och ungdomar har rätt till fri tandvård från tre års ålder till och med det år de fyller 19.

En rundringning som TT har gjort till samtliga landsting visar att bara ett av dem har höjt åldersgränsen.

I Västmanland har man tagit fram ett underlag, i Västernorrland har det varit på agendan men inga beslut har fattats.

Endast Västra Götaland har höjt gränsen vilket skett i etapper till en kostnad av 22–24 miljoner kronor per årsklass. Sedan i januari är den 22 år och det finns intentioner hos den politiska majoriteten att gå vidare till 25.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.