GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler "skilsmässor" för albatrosser i klimatkris

Klimat • Publicerad 25 november 2021
Två albatrosser av arten laysan, som likt den svartbrynade arten också lever monogamt. Arkivbild.
Två albatrosser av arten laysan, som likt den svartbrynade arten också lever monogamt. Arkivbild.
Foto: Lucy Pemoni/AP/TT

Den jättelika albatrossfågeln är en av världens till naturen mest monogama varelser, som ofta håller sig till en partner livet ut. Men enligt en studie från Royal Society driver klimatförändringar och uppvärmda hav till att fler albatrosser separerar från sin partner, skriver The Guardian.

Vanligtvis brukar bara mellan 1 och 3 procent av alla svartbrynade albatrosser lämna sin partner på jakt efter en ny. Men de senaste åren har upp till 8 procent av alla par separerat, enligt studien som under 15 år har undersökt cirka 15 500 albatrosspar på Falklandsöarna.

Forskare misstänker att mer svårtillgänglig föda och ökad stress till följd av klimatförändringarna ligger bakom skilsmässorna.

Albatrossens monogama natur har sedan länge varit föremål för vetenskapliga studier, som bland annat har kunnat visa att den speciella fågelarten lever i cirka 60 år och genomlever en lång tonårsfas, då de lär sig förföra en partner med hjälp av dans.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.