Annons
Nyheter

Fler påverkas av utvidgad busstrejk

Nyheter • Publicerad 23 juni 2013
Foto: AnnaKarin Drugge

I morgon väntas busstrejken gå in i en ny fas när den sprider sig över landet.

I nästa varsel omfattas också förarna i Norrköping, Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar.

Annons

I Jönköping, Gävle och Östersund varslas verkstads- och servicepersonal. Där kommer effekten inte märkas den första dagen utan först när bensinen i bussarna tar slut.

Det tycks råda ett dödläge i konflikten. Parterna har hittills inte haft någon kontakt under midsommarhelgen.

Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson är kritisk till Kommunals stridsåtgärder.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt att man utsätter passagerarna för ytterligare påfrestningar. I flera städer kommer stadstrafiken att stanna helt och hållet, säger han.

TT: Hur kommer konflikten att lösas?

– Båda parter måste ta ett ansvar. Men det ser inte ut att finnas kompromissvilja hos Kommunal. Det måste vara ett givande och tagande.

Det var förra måndagen som Kommunal tackade nej till medlarnas bud. Två dagar senare bröt strejken ut. Sedan dess omfattas busstrafiken i Stockholmsområdet, Södertälje och Umeå av strejken.

Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, bedömer det som troligt att konflikten trappas upp vid midnatt.

– Läget är låst. Vi vill komma till förhandlingsbordet men då måste de vara beredda att diskutera våra krav, säger hon.

De viktigaste frågorna för Kommunal handlar inte om lön utan om arbetstider – raster och dygnsvila – och anställningstrygghet, att personalen automatiskt ska följa med om ett annat bussbolag tar över trafiken.

– Det är klart att fler drabbas när konflikten utökas och fler bussar blir stående. Vi beklagar att resenärer drabbas, men jag tror att allmänheten förstår oss.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons