Annons
Nyheter

Fler omkommer i trafiken: "Oroande"

Trafik • Publicerad 15 februari 2023
Antalet som omkommer i vägtrafiken har ökat. Arkivbild.
Antalet som omkommer i vägtrafiken har ökat. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nästan dubbelt så många miste livet i vägtrafiken i januari i år jämfört med samma månad förra året, visar siffror från Transportstyrelsen. Under årets första månad omkom 19 personer i vägtrafiken. Det är en ökning med nio personer jämfört med samma period förra året.

"Utvecklingen är oroande. Det har inte varit så här många omkomna i januaritrafiken sedan innan pandemin. Det är fyra fler omkomna i år jämfört med snittet för januarimånaderna under den senaste tioårsperioden", säger Khabat Amin, statistiker på Väg- och järnväg på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

De flesta av de som omkom i januaritrafiken i år var inblandade i personbilsolyckor medan övriga handlade om cyklister, fotgängare samt lastbilsolyckor.

Från februari 2022 till januari 2023 omkom 229 personer i vägtrafiken. Det är en ökning med nio procent jämfört med året innan då 211 personer omkom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons