Annons
Nyheter

"Fler måste vilja arbeta längre"

Stat, fack och arbetsgivare bör diskutera rätten att jobba kvar till 69 års ålder, anser partierna i gruppen som står bakom pensionssystemet.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2014
Foto: BERTIL ENEVâG ERICSON / TT

– Vi vill i den här riktningen, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) som är ordförande i Pensionsgruppen.

Han vill vara tydlig med vad gruppen vill införa samtal med fack och arbetsgivare.

Annons

– Fler måste vilja, kunna och tillåtas arbeta längre än i dag.

Som en gräns

Gruppen står bakom pensionsöverenskommelsen från 1990-talet och består av allianspartierna och Socialdemokraterna.

Kristersson framhåller att det inte finns någon specifik pensionsålder längre, man kan gå i pension mellan 61 och 67 års ålder. Men beslutet om 65 år från 1976 är fortfarande en norm som gör att de flesta ser det som en gräns.

Men frågan om höjd pensionsålder är känslig. Tomas Eneroth (S) säger att det är en vanlig fråga när han är ute på möten. Och Solveig Zander (C) noterar att utredningen om höjd pensionsålder förra året skapade oro och fick folk att undra om deras planer för pensionen hade ändrats i ett slag.

– Vi vill titta på det här mer, vi kommer inte att genomföra något som man inte har möjlighet att förbereda sig för, säger Zander.

Ulf Nilsson (FP) och Lars Gustafsson (KD) trycker båda hårt på att människor måste få rätt att jobba kvar längre än till 67.

Gruppen föreslår samtidigt att de buffertfonder, AP-fonderna, som förvaltar en del av pensionskapitalet ska minskas från fem till tre. När det ska ske är inte klart, men en av dem ska ligga kvar i Göteborg.

Friare händer

Tanken är att fonderna ska bli effektivare och få lite friare händer att placera sina drygt 1 000 miljarder kronor.

Annons

Gruppen vill också minska svängningarna i pensionerna år från år genom att sprida ut effekterna av det som orsakar svängningarna över flera år.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström ser stora risker med att koncentrera så stort statligt ägande i fonderna.

– Nu slår man ju ihop allt till i praktiken en enda fond. Det kan se bra ut på pappret i dag, men när man gör en sådan maktkoncentration skapar man ju lockelser i politiken, säger han.

LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin säger att han inte är imponerad av uppgörelsen, men gläds åt att det inte blev något skarpt förslag om höjd pensionsålder.

Snittmedlemmen i LO går i dagsläget i pension vid 61 års ålder.

– Vi ser gärna att man ska kunna jobba till 65 eller 67 i första hand. Och de samtalen är vi väldigt villiga att delta i, säger Baudin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons