GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler katoliker än protestanter i Nordirland

Storbritannien • Publicerad 22 september 2022
En fotgängare passerar en katolsk kyrka i nordirländska Aughnacloy. Arkivbild.
En fotgängare passerar en katolsk kyrka i nordirländska Aughnacloy. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT

Katolikerna är för första gången fler än protestanterna i Nordirland.

Av en folkräkning som genomfördes förra året framgår att 46 procent av den brittiska landsdelens invånare växte upp som katoliker, medan 43 procent gjorde det som protestanter eller inom annan del av kristendomen, rapporterar Belfast Telegraph.

I en folkräkning 2011 räknades 48 procent till protestantismen. Det var en minskning med fem procentenheter från en räkning som genomfördes tio år dessförinnan. Andelen katoliker har varit ungefär lika stor i räkningarna.

Frågan kan ses som åtminstone ett finger i luften för att se var vindarna blåser inom den splittrade befolkningen – mot katolska Irland eller protestantiska Storbritannien.

32 procent av nordirländarna ser sig själva som enbart brittiska, enligt den senaste folkräkningen. 29 procent identifierar sig själva som helt irländska. Övriga identifierar sig på fler sätt, på olika vis.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.