Annons
Nyheter

Fler fick körkortet indraget för rattfylla

Trafik • Publicerad 2 augusti 2023
I Sverige går gränsen för rattfylleri vid 0,2 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid en promille.
I Sverige går gränsen för rattfylleri vid 0,2 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid en promille.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Tio procent fler körkort har återkallats på grund av alkohol- eller drograttfylla under första halvåret 2023 jämfört med samma period i fjol. Totalt återkallades 3 542 körkort, vilket är den högsta halvårssiffran på tio år, enligt Riksförbundet M.

"Rattfylla är ett stort problem i Sverige. Var fjärde dödsolycka i den svenska vägtrafiken är alkohol- eller drogrelaterad, vilket är en hög andel sett till jämförbara länder", säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt Trafikverket har minst 15 000 resor i Sverige en så pass påverkad förare att den skulle dömas för rattfylleri vid upptäckt. Trots att antalet återkallade körkort ökat är det fortsatt en tydlig majoritet som aldrig upptäcks.

Totalt omkom 56 personer i alkohol­- eller narkotikarelaterade olyckor under 2022, vilket är 9 fler än under 2021.

I Sverige går gränsen för rattfylleri vid 0,2 promille; för att dömas för grovt rattfylleri krävs en promille i blodet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons