Annons
Nyheter

Fler döms efter upploppen i Linköping

Ytterligare fem män döms nu för inblandning i påskupploppen förra året.
Männen deltog i kravallerna i stadsdelen Skäggetorp i Linköping och kastade bland stenar och andra föremål mot poliserna på plats.
Brott • Publicerad 10 februari 2023
En utbränd civil polisbil efter upploppet i Skäggetorp i Linköping den 14 april förra året. Arkivbild.
En utbränd civil polisbil efter upploppet i Skäggetorp i Linköping den 14 april förra året. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Männen, varav den yngsta är 18 och den äldsta är 50, döms för att ha "agerat tillsammans och i samförstånd med andra och för egen del har deltagit aktivt i att kasta sten, smällare och andra lösa föremål mot poliser och polisfordon" under upploppen den 14 april förra året, enligt ett pressmeddelande från Linköpings tingsrätt.

En av männen, 43 år, anses ha intagit en ledande position och haft en pådrivande roll under upploppet. Utöver att kasta olika föremål mot polisen var han bland annat med och satte upp en vägspärr in mot Skäggetorp centrum samt gestikulerade för att driva på folkmassan mot poliserna.

Grovt sabotage

Annons

Mannens agerande bidrog enligt domstolen till att angreppet mot poliserna eskalerade och blev alltmer och hotfullt och våldsamt. Han döms nu för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt försök till våld mot tjänsteman till fem års fängelse.

De andra männen döms till fyra års fängelse.

Tingsrätten anser det klarlagt poliserna utsattes för omfattande våld och att polisutrustning till stora värden skadades eller förstördes. Att det inte blev några allvarliga personskador framstår bara som tillfälligheter, enligt domstolen.

Flera poliser som vittnade under rättegången sade att de var övertygade om att inte alla poliser skulle lyckas ta sig ur situationen levande.

En frias

En person frias i målet. Åklagaren har enligt domstolen inte lyckats bevisa att han gjort det som påståtts.

Under påskhelgen förra året bröt kravaller ut i flera städer sedan Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, kommit dit för att bränna en koran. I Linköping blev det våldsamma upplopp både på skärtorsdagen och på påskdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons