Annons
Nyheter

Fler avrättades i världen i fjol

Antalet människor som avrättades i världen i fjol steg med 20 procent jämfört med pandemiåret 2020 – då ovanligt få avrättades, enligt människorättsgruppen Amnesty.
Världen • Publicerad 24 maj 2022
Demonstranter protesterar mot Singapores dödsdom mot malaysiern Nagaenthran K Dharmalingam utanför Singapores ambassad i Kuala Lumpur. Trots protesterna avrättades Nagaenthran K Dharmalingam – som hade en intellektuell funktionsnedsättning – i slutet av april för att ha smugglat heroin.
Demonstranter protesterar mot Singapores dödsdom mot malaysiern Nagaenthran K Dharmalingam utanför Singapores ambassad i Kuala Lumpur. Trots protesterna avrättades Nagaenthran K Dharmalingam – som hade en intellektuell funktionsnedsättning – i slutet av april för att ha smugglat heroin.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Minst 579 människor avrättades i sammanlagt 18 länder i fjol, men trots uppgången är det den näst lägsta siffran som Amnesty har dokumenterat sedan 2010. Av dessa stod Iran för majoriteten – minst 314 avrättningen – vilket var det högst antalet sedan 2017.

Amnestys rapport innefattar inte de tusentals som tros ha dömts och avrättats i Kina. Många tros också ha avrättats i Nordkorea och Vietnam.

Annons

"Kina, Nordkorea och Vietnam fortsatte att dölja sin användning av dödsstraffet bakom en väv av sekretess. Men det lilla vi kunde se är, liksom tidigare, anledning till stor oro", säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Även för flera andra länder ska antalet rapporterade avrättningar ses som ett minimum, skriver Amnesty.

I Saudiarabien har avrättningarna ökat drastiskt sedan 2020, då 27 människor avrättades. I fjol landade den siffran på 65, och i mars i år avrättades 81 människor under en enda dag.

"I stället för att bygga vidare på de möjligheter som uppehållen under 2020 erbjöd visade en liten grupp länder en besvärande entusiasm för att välja dödsstraffet framför andra effektiva lösningar på brottslighet, och uppvisade ett känslokallt förakt för rätten till liv, mitt i akuta och pågående globala människorättskriser", säger Agnès Callamard.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons