Annons
Nyheter

Fler allergiska med mer baljväxter i maten

Baljväxterna breder ut sig på middagsborden. Inte bara för att fler väljer bort kött, utan för att linser, bönor och kikärtor tagit plats bland vardagsmaten.
Samtidigt blir fler allergiska.
Hälsa • Publicerad 10 juni 2021
Kikärtor blir vanligare i vardagsmaten. Det är också flera som upptäcker att de är allergiska mot dem. Arkivbild.
Kikärtor blir vanligare i vardagsmaten. Det är också flera som upptäcker att de är allergiska mot dem. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Caroline Nilsson, barnallergolog vid Södersjukhuset i Stockholm, har de senaste fem–sex åren noterat att antalet fall av baljväxtallergi ökat.

– Det har varit en gradvis ökning. Jag har jobbat i 27 år med allergier och i början var det väldigt ovanligt, det var ingen som hade hört att det fanns. Under första årtiondet på 2000-talet dök det upp enstaka fall och sedan har de blivit fler.

Annons

Hon tror inte att det nödvändigtvis beror på att fler ställer om kosten, utan att det snarare har att göra med att det finns mer baljväxter i maten generellt.

Stor familj

Baljväxter är en stor familj, men de vanligaste allergierna verkar vara mot kikärtor och linser. Det är svårt att säga hur vanliga allergierna är, hittills har få studier gjorts.

– Många upplever att de har reagerat på något de ätit, men det måste inte betyda att de har någon allergi. För att konstatera det behövs en omfattande utredning.

– Har man då en konstaterad baljväxtallergi behöver man en dietistkontakt för hjälp med alternativ om vad som bör undvikas. Men för vegetarianer och veganer som är baljväxtallergiska är det problematiskt. Är man vegan och utesluter baljväxter blir det inte mycket kvar, konstaterar Caroline Nilsson.

Fler matallergier

Hos Astma- och allergiförbundet har man ännu inte märkt av något ökat antal hänvändelser om just baljväxtallergi, men Sofia Knaz, som är dietist och sakkunnig i matallergifrågor, säger att det knappast är förvånande att fler utvecklar en överkänslighet eftersom fler än tidigare utsätts för livsmedlen.

– Tidigare var baljväxter kanske tillbehör till maten, i dag kan det vara huvudproteinet i en maträtt. Över huvud taget har vi fler i dag som är intoleranta och har en överkänslighet mot mat. Det gäller både i Sverige och globalt, i alla åldrar och oberoende av klasstillhörighet.

Nya rön

Vad det beror på är enligt Sofia Knaz inte klarlagt, men en teori är den så kallade hygienhypotesen, att vi har det så rent omkring oss att immunsystemet får för lite stimulans av bakterier, virus, mikroorganismer och parasiter.

En annan teori är att vi befinner oss längre från matens ursprung och äter mer processad mat.

– Kostråden är viktiga att följa, att man utsätts för en allsidig kost tidigt i livet. Där har man sett kopplingar till att man löper en lägre risk för att utveckla allergier.

Under en lång tid har det i Sverige getts råd om att man ska undvika baljväxter som jordnötter och gluten som många är allergiska mot. I dag är råden tvärtom, enligt Sofia Knaz.

Annons

– Vi hoppas att det på så sätt vänder och att vi i stället skapar någon form av toleransutveckling när vi introduceras för de här livsmedlen tidigare, säger hon.

Andra symptom

Hur vet man att man är allergisk mot baljväxter? Den som ätit mycket linsgryta kan få gaser och ont i magen, men den som är allergisk får symptom från andra delar av kroppen.

– Det kan vara hudutslag, klåda i näsan och ögonen, andningssvårigheter. Och de kommer ganska snabbt, från en minut efter att man ätit till upp till två timmar, säger Caroline Nilsson.

Att magen kan säga ifrån när du ätit bönor och linser betyder alltså troligen inte att du är allergisk.

– Magproblem kan man få för att vi inte har något riktigt bra nedbrytningssystem för kolhydraterna i baljväxterna. Det blir mycket buller och bång helt enkelt.

Fakta: Baljväxter

Baljväxter eller ärtväxter är en familj växter med cirka 20 000 arter örter, buskar och träd. De flesta av dem äter vi inte.

Till familjen hör bland annat akacior, bönor, ginster, gullregn, indigo, jordnöt, kassior, klövrar, käringtand, lupiner, lusern, robinior, sötväpplingar, vedlar, vialer, vickrar och ärter.

Källa: ne.se

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons