Annons
Nyheter

Finnairs piloter antog medlingsbud

Pilotstrejken vid Finnair är över, sedan parterna på tisdagskvällen sagt ja till riksförlikningsmannens medlingsbud.
Nyheter • Publicerad 17 november 2009

Konflikten utlöstes av att pilotfacket inte kunde acceptera företagsledningens planer på att hyra in piloter från andra flygbolag på sina flygningar samtidigt som en stor del av Finnairs egna piloter är permitterade. Den uppgörelse som nåtts innebär att bolaget kan hyra in arbetskraft inom vissa ramar.

Det som löste knuten var att arbetsgivaren gick med på ett årslångt uppsägningsskydd. Avtalet löper ut den 30 oktober 2011.

Annons

Piloterna hade redan tidigare accepterat fem procents lönesänkning och besparingar inom företaget. Enligt Finnair är de kortsiktiga besparingarna "betydande".

Under den två dagar långa strejken har all trafik utom charterresorna stått stilla. På onsdagen hoppas Finnair klara 60–70 flygningar – hälften av sin normala trafikkapacitet. På fredag beräknas trafiken fungera normalt.

Enligt Finnairs beräkningar har strejken kostat mellan 2,5 och 5 miljoner euro per dag.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons