Annons
Nyheter

Finlands regering håller ihop

Det blir ingen förtroendeomröstning om Finlands finansminister - i varje fall inte än. Oppositionen har inte lyckats samla majoritet för att kalla in riksdagen från sommaruppehållet.
Finland • Publicerad 14 juli 2023
Finlands regering, med finansminister Riikka Purra och statsminister Petteri Orpo i mitten längst fram. Arkivbild
Finlands regering, med finansminister Riikka Purra och statsminister Petteri Orpo i mitten längst fram. ArkivbildFoto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT

Det är missnöjet med finansminister Riikka Purra, partiledare för Sannfinländarna, som fått oppositionen att i ett gemensamt brev till talman Jussi Halla-aho kräva att riksdagens sommaruppehåll avbryts och att ledamöterna kallas in till en förtroendeomröstning.

Purra har kritiserats för rasistiska inlägg i sociala medier, något hon bett om ursäkt för.

Annons

Talmannen har efterlyst majoritet i riksdagen för att avbryta riksdagsmännens sommarledighet. Oppositionens hopp har därför stått till att Svenska folkpartiet (SFP), ett av regeringspartierna, ska ansluta sig till kravet.

"Djupt bekymrade"

SFP:s riksdagsgrupp har efter ett flera timmar långt möte kommit fram till att den vill ge statsminister Petteri Orpo, Samlingspartiet, mer tid att bedöma situationen och föra allvarliga diskussioner med regeringspartiernas ledare, heter det i ett uttalande, enligt Svenska Yle.

Samtidigt skriver SFP att dess riksdagsgrupp är djupt bekymrad över regeringens funktionsduglighet.

"Vi kräver att varje statsråd och det parti de företräder entydigt tar avstånd från rasism. Det finns inget utrymme för tvetydigheter eller insinuationer”, står det i meddelandet.

Splittrad riksdagsgrupp

När statsminister Petteri Orpo skulle bilda sin högerregering efter vårens val så var det meningsskiljaktigheter mellan liberala SFP och Sannfinländarna som var den stora stötestenen.

När den finländska riksdagen röstade om ett misstroende mot näringsministern Vilhelm Junnila för drygt två veckor sedan så var SFP:s ledamöter splittrade. Han avgick senare efter bara tio dagar på posten, bland annat efter att ha anklagats för att ha högerextrema kopplingar.

Tidigare kommenterade statsminister Petteri Orpo ett blogginlägg där Riikka Purra 2019 beskrev kvinnor i burka som "svarta säckar". Han säger att han tagit upp det med finansministern som förklarat att inlägget handlar om att försvara kvinnors ställning och jämlikhet.

– Jag skulle själv inte använda ett sådant språk, ens i en så här viktig fråga, säger Orpo.

Annons

Fakta: Regeringen Orpo

Finlands högerregering, med statsministern Petteri Orpo i spetsen, tillträdde den 20 juni.

Regeringen består av borgerliga Samlingspartiet, nationalistiska Sannfinländarna, och småpartierna Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Regeringens övergripande mål är bland annat att skapa nya jobb, strama åt invandringen och ordna upp landets finanser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons