Annons
Nyheter

Findus polisanmäls för hästlasagne

Livsmedelsverket tänker polisanmäla Findus efter skandalen med hästkött i lasagnen. I morgon håller verket ett möte för att diskutera hur köttfusket ska stoppas.
Företaget själva förbereder en stämning mot en fransk leverantör.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2013
Lasangen med hästkött upptäcktes först i Storbritannien.
Lasangen med hästkött upptäcktes först i Storbritannien.Foto: SCANPIX

Även om Livsmedelsverket tycker det är bra att Findus har stoppat försäljningen och gått vidare med undersökningar, tänker myndigheten göra en polisanmälan.

Att skriva att lasagnen innehåller 100 procent nötkött och det inte stämmer, är det ett brott mot livsmedelslagen, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning, till Dagens Nyheter.

Annons

Innan polisanmälan görs kommer verket att koncentrera sig på att produkterna försvinner från marknaden, tillägger hon.

I morgon samlas en grupp på Livsmedelsverket för att diskutera hur köttfusket ska stoppas, efter skandalerna med färgade fläskfiléer som sålts som oxfilé och hästköttet som blandats i nötköttsprodukter.

– Det kan handla om att vi behöver ändra i våra spårbarhetskontroller, till exempel att vi börjar kontrollera vilket djur köttet kommer ifrån, det är inte någonting vi gör i dag, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel till DN.

Fusket med hästkött i Findus frysta lasagne upptäcktes först i Storbritannien och där höll miljöminister Owen Patterson i går krismöte med branschen.

Han sade att fusket var "totalt oacceptabelt" och att det antingen beror på inkompetens eller internationell brottslig verksamhet.

– Fusket från Comigel och Spanghero är en skandal som har drabbat konsumenter i hela Europa. Alla har rätt att vara upprörda och besvikna. Men det är vi med, för vi har också blivit lurade, säger Jari Latvanen, vd för Findus Nordic.

Matjätten förbereder nu en stämningsansökan mot franska Comigel.

– Det är ett avtalsbrott, men det är också bedrägeri. Avtalet säger att nötköttet ska komma antingen från Tyskland, Frankrike eller Österrike. Vi kan bekräfta nu att det inte stämmer.

Han är upprörd över att Findus fått skulden för skandalen.

– Det är vi som har avslöjat det här bedrägeriet. Men det är oproportionerligt stor skuld som faller på Findus. Det är många aktörer i Europa som har blivit drabbade med fusket med hästkött i lasagne av Comigel i Luxemburg. Vi har upptäckt det genom att vi ställer så höga krav på kvaliteten, säger Jari Latvanen.

Annons

Findus färdiga enportionslasagne tillverkades av franska Comigel, i en fabrik i Luxemburg. Comigel köpte i sin tur köttet av den franska köttproducenten Spanghero, som enligt uppgifter i franska medier förfalskat dokumentationen.

Enligt Benoit Hamon , biträdande finansminister i Frankrike, köpte Spanghero det frysta köttet "från en cypriotisk handlare, som hade kontrakterat en handlare i Nederländerna, som i sin tur fick leveranserna från ett slakteri i Rumänien".

Spanghero hävdar att företaget handlat i god tro och hotar nu med att stämma det rumänska slakteriet.

– Vi köpte europeiskt nötkött och sålde det vidare. Om det verkligen är hästkött så kommer vi att stämma den rumänska leverantören, säger Barthelemy Aguerre, styrelseordförande för Spanghero, till AFP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons