GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Finansministern avfärdar KU-anmälan

Socialdemokraterna anmäler finansminister Elisabeth Svantesson (M) för granskning i riksdagens konstitutionsutskott (KU).
Politik • Publicerad 30 november 2022
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen valde den 22 november i EU:s ministerråd att tillsammans med Ungern avstå från att delta i beslutet om EU:s budget för 2023.

"Beslutet att avstå har inte varit föremål för samråd i Sveriges riksdag varken i finansutskottet eller i riksdagens EU-nämnd", hävdar Matilda Ernkrans (S) i sin KU-anmälan.

Men det håller inte Svantesson med om.

– Regeringen har både överlagt i finansutskottet och samrått i EU-nämnden om den årliga budgeten. Så jag är förvånad över det som Socialdemokraterna påstår, säger hon.

Svantesson uppger att det i EU-nämnden den 4 november fanns ett väldigt brett och starkt stöd för att vara skeptisk till EU:s budget.

– Det handlade dels om att agera på ett sätt så man värnar skattebetalarnas pengar så klart, men också att den här slutliga överenskommelsen inte uppfyllde något av de tre kriterier regeringen satt upp.

Ernkrans står dock fast vid att regeringen inte samrått om att Sverige skulle avstå från att rösta om budgeten i ministerrådet.

"Det får inte bli en vana för högerregeringen att runda de folkvalda när svenska intressen ska förhandlas i EU", uppger hon i en skriftlig kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.