Nyheter

Finanskris ger alliansen hopp

Finanskrisen har fått regeringen att vädra morgonluft.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2008

En ny alliansstrategi med sikte på valet 2010 ska få opinionsstödet att stiga.

De borgerliga partiledarna kom på måndagen till Eja-Märtas vandrarhem utanför Varberg för att i ett dygn diskutera formerna för det framtida samarbetet.

– Västkusten är fantastiskt, utropade folkpartiledaren Jan Björklund i det blåsiga och gråkalla vädret.

De senaste opinionssiffrorna har fått partiledarna att känna optimism. Avståndet till oppositionen har visserligen bara minskat med ett par procentenheter, men alliansen hoppas på ett trendbrott. Centerledaren Maud Olofsson tror att finanskrisen är en del av orsaken.

– Man ser att alliansregeringen kan leda landet när det är tufft och besvärligt, säger hon.

Även moderatledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt, ser ljuset i opinionsmörkret.

– Jag är väldigt glad att det tycks vara så att ju mer regeringssidan syns och oppositionen försöker formera sig så stiger vi.

Partiledarna har synts på en lång rad presskonferenser och debatter den senaste tiden. ”Fortsatt debatt och fortsatt närvaro” är Reinfeldts recept för att vända opinionen. Han och de andra partiledarna kunde nöjt konstatera att massmediebevakningen av mötet på vandrarhemmet var omfattande, trots att man inte ska diskutera politiska sakfrågor. Det mest konkreta som väntas komma ut är att arbetsgrupper tillsätts för områden där man vill utveckla sin politik. En strategi för att kommunicera sin politik till väljarna ska också diskuteras.

Jobben och att minska utanförskapet kommer att stå fortsatt högst på agendan. Reinfeldt pekar också ut ett annat problem som man måste hitta lösningar för: Hälften av de anställda i vården kommer inom en snar framtid att gå i pension.

Kristdemokraterna är i dag alliansens svagaste länk och riskerar att falla ur riksdagen. Men även partiledaren Göran Hägglund känner hopp. Han är nöjd med sin partikamrat, finansmarknadsminister Mats Odells agerande i finanskrisen.

– Vi måste förstärka bilden av oss som ett handlingskraftigt och kunnigt parti, säger Hägglund.

Innan diskussionerna satte igång på vandrarhemmet besökte partiledarna Håstens vårdcentral. Det borgerligt styrda Hallands landsting kan visa upp goda vårdresultat, vilket var en anledning till att alliansmötet förlades till länet. På vårdcentralen lovordades dock inte bara systemet med fritt vårdval. En av läkarna befarande att det kunde leda till för lite vårdresurser till områden med stora behov.

Peter Wallberg

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.