Annons
Nyheter

Fildelningen slår nya rekord

Fildelningen rasade när Ipredlagen infördes i våras. Men sedan dess har den tagit fart igen. Och fildelandet är nu på väg mot nya rekordnivåer.
Nyheter • Publicerad 5 december 2009

– Fildelningen mår bättre än någonsin, säger IT-rättsforskare till TT.

Det var många som trodde att Ipredlagen i våras inte skulle få någon effekt på fildelningen. Men den blev drastisk, natten till den 1 april rasade internettrafiken med omkring 40 procent, enligt så kallade Netnodsiffror. Då var alla också alla överens om att de siffrorna var det bästa måttet på den olagliga fildelningen.

Annons

Nöjesindustrin var nöjd och hoppades att skivförsäljningen skulle ta fart. Och enligt skivbranschens organisation Ifpi steg också försäljningen med 18 procent under årets nio första månader.

Men efter den febriga nedladdningen i slutet av mars och raset i april har fildelningen sakta återhämtat sig. Nästan dag för dag har den ökat igen och för någon vecka sedan hade internettrafiken passerat de tidigare rekordnivåerna från i mars, all-time high helt enkelt.

Men ökningen är inte utan nyanser. Netnodsiffrorna är en mycket grov mätare på fildelning och det finns många andra faktorer än fildelning som också kan ha bidragit till trafikökningen. En del fullständigt lagliga verksamheter kan också haft betydelse.

– Spotify och de olika tv-kanalernas "Play"-sajter släpper ju inte sin statistik ännu. En viss ökning av fildelningen kan anses vara säkerställd, men exakt hur stor den är går inte att säga, säger fildelningsforskaren Kristoffer Schollin som också var sakkunnigvittne under vårens Pirate Bay-rättegång.

Samtidigt bedömer nätsäkerhetsföretaget McAfee att antalet fildelarsajter ökat närmast explosionsartat, med 300 procent sedan i våras. Den utlösande faktorn var piraträttegången i mars när många trodde att Pirate Bay skulle stängas, bedömer McAfee.

– Sedan tillkommer ju olovliga strömmande videosajter som inte är fildelning i traditionell mening, men som fyller samma roll för användarna. Att titta på en långfilm via strömmande video direkt i webbläsaren blir allt populärare, säger Schollin.

Men upphovsrättsligt är det helt annorlunda än fildelning. Användaren laddar inte ned något och riskerar inte begå något intrång eller brott.

– Sammantaget, om man kombinerar även en konservativt beräknad trafikökning med det ökade antalet sajter och förbättrat utbud kan man säga att fildelningen mår bättre än någonsin, säger Schollin.

Men den tekniska utvecklingen gör också att fildelningen på sikt får mindre betydelse även om den fortsätter att växa. Spotify, Voddler och andra lagliga tjänster kommer så småningom att konkurrera ut en stor del av den olagliga fildelningen.

– Det här farliga och spännande skedet kommer antagligen att gå över på ett helt odramatiskt sätt när den privata och olovliga fildelningen förpassas till en nischad komplementtillvaro. I stället för som nu, när Spotify är ett komplement till fildelningen, säger Schollin.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons