Annons
Nyheter

Fidel Castro lämnar över makten

Fidel Castro lämnar nu definitivt ifrån sig makten över Kuba. I ett uttalande säger den åldrige och sjuke ledaren att han inte aspirerar på presidentposten.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2008
Fidel Castro avgår.
Fidel Castro avgår.Foto: Scanpix

Havanna.

Svag hälsa tvingade Fidel Castro redan för drygt 1,5 år sedan att lämna över landets ledning till sin lillebror Raul. Hans senaste offentliga framträdande skedde den 26 juli 2006, även om han nyligen setts på rörliga bilder i kubansk tv, då Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva var på besök.

Annons

– Jag har mått ganska bra, sade Castro då till sin brasilianske gäst.

”Idéernas soldat”

Men på tisdagen tillkännagav Fidel Castro i ett uttalande i den officiella tidningen Granma att han avgår som president och överbefälhavare.

”Till mina kära landsmän, som gav mig den stor äran de senaste dagarna att välja in mig som en ledamot av parlamentet. . .jag kommunicerar till er att jag inte kommer att aspirera eller acceptera. . .presidentposten,” skriver Castro i uttalandet.

Han förklarar, utan dramatik, att det vore att förråda sitt eget samvete att fortsätta på en post som kräver fysisk rörlighet – något han inte kan erbjuda. Castro förtydligar att det inte rör sig om ett avsked, utan att han vill fortsätta att kämpa ”som en idéernas soldat”.

Enligt Reuters säger den 81-årige Castro också i uttalandet att han redan valts in i parlamentet.

Kubas nationalförsamling kommer att mötas på söndag – som tidigare aviserat. Sannolikt kommer Fidel Castros 76-årige bror Raul då att nomineras till att efterträda Castro, skriver Reuters.

Raul Castro var försvarsminister innan han i juli 2006 tog över som tillförordnad president.

I Fidel Castros brev framgår inte vem efterträdaren väntas bli, men han skriver:

”Ni kan räkna med att kunskap och erfarenhet garanterar övergången”. ”Vägen kommer alltid att vara svår, och kommer att kräva en mental ansträngning från alla.” Castro uppmanar folket att alltid vara beredda på det att det värsta kan hända.

Annons

Tio amerikanska presidenter

Fidel Castro blev känd som politisk ledare i och med anfallet mot Moncada-kasernen i Santiago de Cuba 26 juli 1953. Trots misslyckandet blev angreppet legendariskt och gav namn till den revolutionära 26 juli-rörelsen som Castro låg bakom. Upproret var riktat mot den USA-stödde diktatorn Fulgencio Batista.

Efter en kort exil i Mexiko återkom Castro till Kuba ombord på kryssningsfartyget Granma den 2 december 1956 tillsammans med ytterligare 81 män, däribland brodern Raul och Ernesto ”Che” Guevara. Batista drevs på flykten av gerillan 1 januari 1959.

Fidel Castro har därmed suttit vid makten i drygt 49 år. Under samma period har tio olika presidenter regerat i USA.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons