Annons
Nyheter

Fick legionärssjuka i fjärrvärmenät

En 53-årig medarbetare på Lunds Energi smittades av legionellabakterier under arbete med reparationer i en av energibolagets 400 kulvertkammare.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2010

Vid en rutinkontroll av kammaren visade det sig att den hade blivit vattenfylld på grund av en spricka i kammartaket. Sedan kammaren hade länspumpats gick mannen ned för att inspektera och för att senare åtgärda läckan.

Fyra dagar senare insjuknade han i legionärssjuka. Han har dock redan repat sig ordentligt.

Annons

Miljökontoret i Lund fann i prover från kammarvattnet höga halter av legionellabakterier, men inga bakterier i varmvattenledningarna. Legionellabakterierna antas därför komma från jorden på golvet och har förökat sig i det ljumma och stillastående vattnet, skriver Lunds Energi i ett pressmeddelande.

"Efter det inträffade kommer vi att testa nivå- och temperaturlarm i kamrarna. Vi har också infört andningsmask med partikelfilter som ska användas vid arbete i vattenfyllda kulvertkammare", säger Holger Feurstein, ansvarig för Lunds Energis fjärrvärmenät.

Legionärssjuka är en svår lunginflammation som orsakas av bakterien Legionella pneumophila som lätt anrikas i stillastående vatten. Smittan sker genom inandning av förorenat vatten i aerosolform. En vanlig smittoväg är varmvatten som inte varit tillräckligt hett, minst 50 plusgrader, innan det når konsumenten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons