Annons
Nyheter

Fiasko för EU när Cypern sade nej

Icke, sade Nicosia och fullbordade ett av EU:s mest imponerande fiaskon på länge.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2013
Foto: Petros Giannakouris

Cyperns nej till nödpaketet slår hårt mot euroländernas trovärdighet och styrka.

Jublet var stort bland de tusentals demonstranterna utanför parlamentet i huvudstaden Nicosia när omröstningen blev klar på tisdagskvällen. Inte en enda ledamot röstade ja till den så utskällda uppgörelse som förhandlades fram av euroländernas finansministrar i lördags.

Annons

– Det känns som en lättnad, säger svenska Kiki Christodoulou i telefon till TT och poängterar det som många cyprioter i nuläget tänker: ska det vara på här sättet så vänder vi oss framöver hellre till Moskva än till Bryssel.

– Många är ganska förbannade på EU här. Är det så att Ryssland vill gå in och hjälpa till så varför inte.

Stängda banker

Kritiken mot stödpaketets tänkta engångsskatt på banktillgångar har varit minst sagt massiv. Bedömare och analytiker har varnat för långtgående konsekvenser. Bankerna på Cypern har hållits stängda sedan uppgörelsen, i skräck för att enorma summor kommer att plockas ut så fort kontoinnehavarna får chansen.

För EU är bottennappet nästan totalt. Trots att skattedelen i paketet genomfördes snarare mot än med EU-kommissionens vilja så är det själva EU som fått största delen av skulden och utmålats som bankrånare.

Förvärrad kris

Till råga på allt har krisen snarare förvärrats av cirkusen. På onsdagsmorgonen samlas Cyperns partiledare för att diskutera "alternativa planer".

– Ska man få stöd måste man visa sjukdomsinsikt och visa att man själv vill bidra. Det är möjligt att det finns bättre lösningar men någon åtgärd från Cyperns egen sida måste komma, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till TT.

Vad händer om Cypern inte får ett stödpaket?

– Då kommer de inte att klara sig. Det blir den situationen som Grekland befinner sig i – man måste ha hjälp helt enkelt. Får man inte det går man omkull.

Annons

Det utskällda nödpaketet skulle ha slagit hårt mot Cyperns många ryska investerare. Ironiskt nog verkar nu Moskva i stället bli den stora vinnaren.

– För Ryssland, på medellångt perspektiv, öppnar det här goda möjligheter. . .  Ryssland kommer att tjäna mer än det förlorar. För Ryssland är det här en chans att demonstrera sina mer förutsägbara regler i hur investerare behandlas, stoltserade biträdande premiärminister Igor Sjuvalov vid ett möte i Kazan på tisdagen enligt Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons