Annons
Nyheter

FI granskar Alectas risktagande

Finansinspektionen (FI) ska undersöka pensionsförvaltaren Alectas investeringar i det krisande bostadsbolaget Heimstaden Bostad.
Precis som i våras – när det gäller bankaffärer i USA – är det risktagandet i Alectas investeringar som är i fokus.
Ekonomi • Publicerad 12 september 2023
Tjänstepensionsföretaget Alecta granskas av FI för riskfyllda positioner i Heimstaden Bostad. Arkivbild
Tjänstepensionsföretaget Alecta granskas av FI för riskfyllda positioner i Heimstaden Bostad. ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT

Undersökningen av Alectas affärer följer på att FI granskat tjänstepensionsföretagens regelefterlevnad när det gäller investeringar.

"Bland annat omfattar det att granska att företagen följer bestämmelser om aktsamhet, styrning och riskhantering. FI har under en tid ställt frågor till Alecta om investeringarna i Heimstaden Bostad. Nu går FI vidare med granskningen och väljer att starta en undersökning", skriver FI i ett pressmeddelande.

Annons

Alecta kommer samarbeta fullt ut med FI, enligt Jacob Lapidus, presschef på Alecta.

"Vi har full respekt för att Finansinspektionen inleder denna undersökning som en del av myndighetens uppdrag, och Alecta kommer naturligtvis att samarbeta fullt ut", skriver han i ett mejl till TT.

"Med hänsyn till undersökningen ger vi inte några ytterligare kommentarer/intervjuer kring detta", fortsätter han.

Alecta hamnade i våras i blåsväder, då bolaget hade satsat mångmiljardbelopp på stora investeringar i tre nischbanker i USA som fick allvarliga finansiella problem i det snabbt stigande ränteläget.

Sammanlagt gjorde Alecta förluster på nästan 20 miljarder på de dåliga bankaffärerna i USA och dåvarande vd:n Magnus Billing och aktiechefen Liselott Ledin fick lämna sina uppdrag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons