GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

FHM ansvarar för köp av apkoppsvaccin

Hälsa • Publicerad lördag 03:51
Sverige deltar i en upphandling av vaccin mot apkoppor. Arkivbild.
Sverige deltar i en upphandling av vaccin mot apkoppor. Arkivbild.Foto: Lea Suzuki

När EU ska upphandla apkoppsvaccin kommer Sverige att företrädas av Folkhälsomyndigheten. Detta efter ett beslut av socialdepartementet.

"EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan nu göra det igen", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande från regeringen.

Världshälsoorganisationen har klassat smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge. I förra veckan påbörjades vaccinering mot apkoppor i några svenska regioner. Det sker genom att sjukvården kontaktar personer som utsatts för en smittorisk och erbjuder dem en vaccination. När vaccineringen inleddes var det klart att Sverige fått en tilldelning av vaccindoser som motsvarade behovet för ungefär 1 500 individer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.