Annons
Nyheter

Fettförbränning påverkas av tid på dygnet

Vetenskap • Publicerad 15 februari 2023
Spinning har länge varit en populär träningsmetod. Arkivbild.
Spinning har länge varit en populär träningsmetod. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Fysisk aktivitet vid rätt tidpunkt verkar kunna öka fettförbränningen – i alla fall hos möss, rapporterar Vetenskapsradion.

I en ny studie från Karolinska institutet och Köpenhamns universitet har forskare sett ett samband mellan träning och tid på dygnet hos möss.

Annons

En förklaring kan vara nivåer av vissa hormoner som är högre under förmiddagen, säger Juleen Zierath, en av forskarna bakom studien, till radion:

– Vi tror att en del av de hormonerna, tillsammans med träning, hade en större effekt på omprogrammering av fettceller så att de lättare brändes.

För att förstå vad detta kan innebära för människor krävs mycket mer forskning. Men detta är enligt forskarna ett steg på vägen.

– Vad vi äter och vad vi gör går i linje med vår "inre kroppsklocka", och i och med detta kan vi kanske också förstå bättre om vi löper större risk att drabbas av sjukdom som diabetes och fetma, säger Juleen Zierath, till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons