Nyheter

Fedchefen: Återhämtning kommer att ta tid

Stödköpen av obligationer fortsätter och BNP minskar med 6,5 procent i år, meddelar USA:s centralbank Federal Reserve.
Fedchefen Jerome Powell säger att det kommer att ta tid för landet att återhämta sig.
Ekonomi • Publicerad 10 juni 2020
Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild.
Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Coronapandemin har slagit mycket hårt mot den amerikanska ekonomin. Under onsdagen meddelade Fed i sin första prognos sedan december 2019 att räntan lämnas oförändrad i intervallet 0–0,25 procent fram till och med 2022.

Banken meddelar också att stödköpen av obligationer kommer att fortsätta.

– Feds arbete berör samhällen, familjer och företag över hela landet...Vi är fast beslutna att använda alla våra verktyg...för att försäkra att återhämtningen blir så stadig som möjligt, säger Jerome Powell vid en pressträff.

Han tillägger att det kommer att ta tid.

Fed skriver i ett uttalande att den pågående coronakrisen kraftigt kommer att påverka den ekonomiska aktiviteten, sysselsättningen och inflationen på kort sikt samt att den utgör avsevärda risker för ekonomin på medellång sikt.

Arbetslösheten i USA kommer att ligga på 9,3 procent vid utgången av 2020, enligt Fed. I dag ligger den på 13,3 procent. För 2021 väntas arbetslösheten bli 6,5 procent och för 2022 5,5 procent.

Enligt Fed kommer BNP att minska med 6,5 procent i år, men gå upp 5,0 procent 2021 och 3,5 procent 2022.

De ledande indexen på de amerikanska börserna svarade först positivt på beskedet från Fed och steg, men föll sedan tillbaka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.