Annons
Nyheter

Fauci varnar för mer smitta efter protester

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci varnar för att smittspridningen kan ta fart igen efter de omfattande protesterna mot rasistiskt polisvåld i USA.
USA • Publicerad 7 juni 2020
Smittskyddsexperten Anthony Fauci (längst till vänster) har gjort sig känd som en frispråkig rådgivare till president Donald Trump (höger).
Smittskyddsexperten Anthony Fauci (längst till vänster) har gjort sig känd som en frispråkig rådgivare till president Donald Trump (höger).Foto: Evan Vucci/AP/TT

I en radiointervju i helgen konstaterade Anthony Fauci, chef för National Institute for Allergy and Infectious Diseases i USA, att demonstranterna både har en konstitutionell rätt och god anledning att protestera, samtidigt som han varnade för att spridningen av det nya coronaviruset kan komma att ta fart på nytt.

– Alltid när jag hör talas om eller ser stora folksamlingar på platser där det förekommer smittspridning blir jag väldigt orolig, för det innebär perfekta förhållanden för viruset, vilket kan resultera i mindre utbrott som i sin tur kan ge större ökningar (i smittspridningen), sade han nyligen till radiostationen Wtop.

"Definitivt en risk"

Annons

Att folk står när varandra, skriker och sjunger gör inte saken bättre, konstaterade Anthony Fauci. Inte heller det faktum att många hostar, nyser och gnuggar sig i ögonen på grund av den tårgas som polisen på sina ställen använt för att kontrollera demonstranterna.

– Det finns definitivt en risk, särskilt i en situation där det finns förvirring och lite kaos med människor som står tätt och springer fram och tillbaka.

Anthony Fauci har vid flera tillfällen påpekat den disproportionella påverkan covid-19 haft i USA där svarta områden drabbats betydligt hårdare än vita.

Tappade tålamodet

Han har också gjort sig känd som en orädd rådgivare till president Donald Trump. Vid ett flertal tillfällen har de hållit presskonferenser tillsammans där Fauci synts uppenbart besvärad över presidentens spekulativa påståenden om viruset. I en intervju med tidskriften Science om just dessa besvärande situationer tappade den 79-årige smittskyddsexperten till slut tålamodet och sade:

– Men vad vill du att jag ska göra? Jag kan ju inte gärna kasta mig framför mikrofonen och brotta ner honom.

Även i Storbritannien varnar hälsoministern Matt Hancock för att demonstrationerna riskerar att öka smittspridningen.

– Det är otvetydigt en risk, sade Hancock till Sky News.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons