Annons
Nyheter

Fastställd dom för knarkfiske i Öresund

Männen hamnade i sjönöd när de försökte fiska upp kokain i Öresund. Knarket flöt i land och tingsrätten dömde dem till långa fängelsestraff för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.
Nu fastställer hovrätten domen.
Brott • Publicerad 3 juni 2021
Kokain för över 60 miljoner flöt iland på en strand i Skåne.
Kokain för över 60 miljoner flöt iland på en strand i Skåne.Foto: Tullverket

Narkotikan, totalt 69 kilo kokain, släpptes ner i havet från ett förbipasserande fartyg i september förra året. Men det gick inte som planerat, då försöket att fiska upp knarket misslyckades.

Det var förra året som Kustbevakningen fick rycka ut på räddningsoperation då männen råkat ut för ett motorhaveri i en fritidsbåt. Något senare flöt kokain upp på stranden utanför Höganäs, ett fynd som anmäldes av en privatperson.

Annons

Helsingborgs tingsrätt dömde 34-åringen, som ansågs vara initiativtagare efter att ha fått i uppdrag att försöka hämta upp knarket, till sammantaget tio års fängelse för försök till synnerligen grovt narkotikabrott samt en rad andra brott.

Den andra mannen, en 22-årig man, fick sex års fängelse. En 36-årig kvinna dömdes samtidigt till tre års fängelse för medhjälp till brottet. Nu fastställer Hovrätten över Skåne och Blekinge domarna för både kvinnan och den äldre mannen.

Männen var först även åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling, men tingsrätten konstaterade att de inte hade beställt narkotikan eller planerat brottet och därför skulle frias på den punkten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons