Annons
Nyheter

Färre platser till högskoleprovet även i höst

Även i höst gäller begränsningar för hur många som får skriva högskoleprovet. Med anledning av coronapandemin kommer inte fler än 40 000 personer att få delta, meddelar Universitets- och högskolerådet (UHR).
Utbildning • Publicerad 17 augusti 2021
Antalet personer som får skriva högskoleprovet begränsas även i höst. Arkivbild.
Antalet personer som får skriva högskoleprovet begränsas även i höst. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Tidigare erfarenheter visar att det går att genomföra högskoleprovet på ett smittskyddssäkert sätt, säger Peter Honeth, regeringens nationella samordnare för högskoleprovet, i ett pressmeddelande.

"Det handlar bland annat om att öka avstånden mellan de skrivande i provsalarna. Det kräver att antalet deltagare begränsas och det är rimligt att då prioritera dem som behöver ett provresultat för att söka till högskolan kommande vårtermin", säger han.

Annons

Från och med tisdag den 24 augusti går det att anmäla sig till provet, som genomförs den 24 oktober. Anmälningen stänger en vecka senare, eller när 40 000 anmälningar har kommit in.

"Med hänsyn till den pågående smittspridningen är det viktigt att bara de som verkligen behöver ett högskoleprovsresultat för antagningen till vårterminen 2022 anmäler sig till höstens prov", säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR.

För att få skriva provet ska man vara född 2002 eller tidigare, eller ha påbörjat gymnasiet före 16 års ålder och ha avslutat sin gymnasieutbildning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons