Annons
Nyheter

Färre kvotflyktingar till Sverige i år

Migration • Publicerad 3 juli 2023
UNHCR:s flyktingläger i Zaatari vid syriska gränsen. Syrien och syrier som befinner sig i närområdet har 350 av platserna för årets kvotflyktingar. Arkivbild.
UNHCR:s flyktingläger i Zaatari vid syriska gränsen. Syrien och syrier som befinner sig i närområdet har 350 av platserna för årets kvotflyktingar. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Migrationsverket ska välja ut och ta emot 900 flyktingar och skyddsbehövande till Sverige under 2023, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Det sker på uppdrag av regeringen och genom UNHCR:s vidarebosättningsprogram.

Omkring 400 personer med uppehållstillstånd från vidarebosättningsprogrammen 2022 och 2021 kommer till Sverige i år, alltså är det 500 ytterligare personer som ska väljas ut.

Annons

Förutom att färre personer än tidigare ska få komma till Sverige som kvotflyktingar så ska en större andel, två tredjedelar, utgöras av kvinnor, flickor och utsatta grupper, däribland HBTQI-personer.

Migrationsverket skriver också att nya kriterier som driftighet, färdigheter, utbildning, arbetslivserfarenhet och värderingar som är av betydelse för att integreras i det svenska samhället kommer att beaktas vid bedömningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons