Nyheter

Farligt bly i gosedjur

Ett gosedjur för småbarn med stora mängder bly i sig.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2008

Det var värstingen i ett test av leksaker inköpta i Stockholmsområdet.

Kemikalieinspektionen ska utreda det misstänkta lagbrottet.

EU håller på att se över det 20 år gamla leksaksdirektivet som reglerar leksakers säkerhet. Men förslaget från EU-kommissionen är inte tillräckligt, anser vänsterpartiets EU-parlamentariker Jens Holm och Eva-Britt Svensson.

I nästa månad röstar troligen EU-parlamentet om direktivet. För att sätta fokus på frågan lät vänsterpartiet nyligen testa 17 leksaker hos det oberoende laboratoriet Intertek Semko. Leksakerna köptes in i tre affärer i Stockholmsområdet.

Intertek Semko mätte tungmetallhalter och bedömde plastsorter. Värdena i flera av leksakerna är inte att leka med.

Lovar ta bort docka

Den elektroniska dockan Sally djungeldjur visade sig ha lödningar som till 37 procent består av tungmetallen bly. Leksaken är ett gosedjur för de allra minsta barnen.

– Bly får inte finnas i elektroniska produkter, säger inspektör Christina Larsson på Kemikalieinspektionen till TT.

Vänsterpartiet har anmält dockan till inspektionen. I nästa vecka tar inspektionen ställning till ärendet. Leksaker som innehåller farliga ämnen har hög prioritet.

– Vi kontaktar butikerna på en gång. Sedan har de två veckor på sig att yttra sig, säger Christina Larsson.

Leksaksaffären som säljer dockan Sally lovar att ta bort produkter med otillåtna värden, enligt Aftonbladets nätupplaga.

Analysera mera

Testresultatet avslöjade också förekomst av brom i tre leksaker och krom i två.

Brom kan vara ett tecken på så kallade bromerade flamskyddsmedel, som Naturskyddsföreningen och Greenpeace anser inte har i leksaker att göra.

Vissa grupper av flamskyddsmedel är förbjudna, enligt Christina Larsson:

– Det framgår inte av testet vilket brom det handlar om.

Samma sak gäller fyndet av metallen krom. Så kallat sexfaldigt krom är förbjudet. Vänsterpartiet ska låta göra djupare analyser för att ta reda på vilka brom- och kromvarianter som upptäckts.

Upptäckta ämnen i leksakerSassy djungeldjur – bly.Peruken Pippi – brom.Katten Petshop care for me – brom.Lastbil (Biltema) – brom.Tomy the Penguin – krom.Katten Petshop care for me – krom.

Källa: Vänsterpartiet och Intertek Semko. Blyvärdet är konstaterat för högt, övriga värden ska analyseras ytterligare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.