Annons
Nyheter

Farhågan: Riksbanken kan vara för sena

Det är ett välkommet besked att Riksbanken nu öppnar för fler räntesänkningar än tidigare. Farhågan är dock att man kan vara för sent ute, enligt flera bedömare.
Ekonomi • Publicerad 20 augusti 2024

Att Riksbanken nu öppnar för tre sänkningar under resterande 2024 applåderas av flera chefsekonomer. De ser det som absolut nödvändigt utifrån läget för svensk ekonomi och att inflationen fallit tillbaka kraftigt.

– Det hade inte förvånat mig om man till och med sagt att "det lutar åt tre räntesänkningar", säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson om dagens besked.

Annons

Hans kollega på Swedbank, Mattias Persson, är inne på samma linje:

– Det var på tiden och ett bra beslut. Man är nu lite mjukare men svensk ekonomi behöver räntesänkningar så det här var bra, kommenterar han.

Riksbankshuset i centrala Stockholm. Arkivbild
Riksbankshuset i centrala Stockholm. ArkivbildFoto: Magnus Lejhall/TT

Räntesänkningen blir nu den andra i år efter att Riksbanken i juni valde att ligga kvar på samma nivå. Detta samtidigt som svensk ekonomi går allt trögare och arbetslösheten förväntas stiga till 8,4 procent under andra kvartalet.

Finns det en risk att Riksbanken nu är för sen med sänkningar?

– Absolut. Jag tyckte redan efter junimötet att det kunde varit ett förlorat tillfälle. Det finns en risk att man varit lite sen på pucken. Det Riksbanken kan kontrollera är den inhemska ekonomin, här är jag rädd för att arbetsmarknaden fortsätter att försvagas, säger Mattias Persson.

Jens Magnusson delar uppfattningen att det är ett bekymmersamt läge för svensk ekonomi i helhet och det finns en farhåga att sänkningarna kan komma för sent.

– Det finns en kostnad att hålla räntorna höga länge. Det kostar på för hushåll och företag och tillväxten. Sedan finns det naturligtvis risker med motsatsen och att inflationen kan komma tillbaka men det är möjligt att de kunde gjort en sänkning även vid förra räntemötet.

Båda storbankerna gör nu bedömningen att Riksbanken faktiskt kommer att sänka vid varje återstående penningpolitiskt möte i år. Det skulle i så fall innebära en styrränta på 2,75 procent vid årsskiftet.

– Jag tror däremot inte att de kommer att växla upp takten med sänkningar på 50 punkter, säger Jens Magnusson.

– Våra beräkningar är att en neutral ränta, det vill säga en ränta som inte är restriktiv eller expansiv, ligger kring 2 procent så man har en bra bit till att gå, påpekar Mattias Persson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons