Annons
Nyheter

Fängelse för mutanklagad tjänsteman

En 47-årig tidigare tjänsteman döms till ett år och två månaders fängelse i ett mål om muthärvan i Göteborg
Nyheter • Publicerad 28 april 2014

Tingsrätten dömer den 47-årige mannen för bland annat mutbrott, trolöshet mot huvudman och urkundsförfalskning.

Även en 52-årig man, som när muthärvan uppdagades 2010 företrädde ett byggföretag, döms till ett år och två månaders fängelse för medhjälp till trolöshet mot huvudman och bestickning.

Annons

Åtalet mot den tredje mannen, som företrätt ett elinstallationsföretag, ogillas av tingsrätten.

I dag kom domen i tingsrätten i det sista målet i muthärvan i Göteborg som började nystas upp i SVT:s Uppdrag granskning våren 2010.

En 47-årig tidigare tjänsteman vid det kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg anklagas för grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott. Dessutom är två 52-åriga män åtalade. De företrädde vid tiden för den misstänkta brottsligheten, 2005 och 2006, dels ett byggföretag, dels ett elinstallationsföretag. Männen misstänks för grov bestickning samt i ett fall medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Riv- och byggjobbet på tomten gick på drygt 3,2 miljoner kronor. Elföretagets elinstallationer i den privata villan kostade omkring 650  000 kronor. Via osanna fakturor hamnade kostnaderna till slut hos Poseidon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons