Annons
Nyheter

Fängelse för mord i hiss – igen

Den första rättegången i hovrätten fick tas om.
Men nu döms två män på nytt för sin inblandning i mordet på en rullstolsburen man i Göteborg hösten 2021, rapporterar P4 Göteborg.
Brott • Publicerad 14 juli 2023
Två män döms till fängelse, för ett mord i Göteborg 2021. Arkivbild.
Två män döms till fängelse, för ett mord i Göteborg 2021. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De båda männen dömdes först till livstids fängelse av tingsrätten. Men när hovrätten för västra Sverige tog upp fallet första gången dömdes de i stället för medhjälp till mord.

Det täcktes dock inte av åklagarens gärningsbeskrivning, ansåg Högsta domstolen, som gav hovrätten bakläxa och beslutade att rättegången skulle tas om.

Annons

Nu döms männen för mord – men till samma straff som vid första prövningen i hovrätten, 16 års fängelse. Att döma till livstids fängelse var enligt hovrätten, på grund av den första domen, inte möjligt.

– Hovrätten var bunden av straffmätningen från den tidigare prövningen, säger åklagaren James von Reis till TT.

En tredje man är dock sedan tidigare, i både tingsrätten och hovrätten, dömd till livstids fängelse för mordet. Det innebär att de tre männen nu är dömda för samma brott, men till olika straff.

– Det låter väldigt konstigt tycker vi nog alla, men jag tror att hovrätten har rätt i detta, säger James von Reis.

– Det är inget som jag har anledning att opponera mig mot, men det är ju en ytterst ovanlig situation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons