Annons
Nyheter

Ex-militär döms – spred hemliga uppgifter

En före detta militär har dömts till fängelse för att ha spridit hemliga uppgifter om försvarsanläggningar på ett internetforum.
Brott • Publicerad 21 april 2021
En förbudsskylt vid Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Arkivbild.
En förbudsskylt vid Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En man har dömts till åtta månaders fängelse i Västmanlands tingsrätt för obehörig befattning med hemlig uppgift.

Detta efter att ha kommenterat och lämnat uppgifter om totalt elva olika försvarsanläggningar i ett internetforum mellan oktober 2015 och november 2017.

Annons

Mannens har tidigare varit anställd som bland annat reservofficer i Försvarsmakten. Detta fick tingsrätten att anse att han bör haft djupa insikter och kunskaper i vad som utgör hemliga uppgifter och hur dessa får hanteras.

I samband med att mannen publicerade uppgifterna skrev han en kommentar om att de "ur Försvarsmaktens synvinkel blir kvalificerat hemliga med stort potentiellt värde för utländska sabotagestyrkor".

Enligt tingsrättens bedömning visar kommentaren att mannen visste vad han gjorde och att det kunde innebära en risk för försvaret. Därför bedöms brottet som grovt.

Enligt SVT Västmanland tillhör mannen ett nätverk av militärt intresserade personer. Fem män ur nätverket har åtalats, den nu fällde mannen är den tredje som döms.

– Deras intresse har gått överstyr. De har speglat sig i känslan av att vara invigda i en särskilt utvald grupp, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till SVT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons