Annons
Nyheter

Falujubel över regementsbeslutet

Dalregementet återuppstår i Falun.
En nyhet som möts med jubel av folket i Falun, som i 20 år saknat sitt regemente.
Få Falubor reserverar sig mot regementsbeslutet. Men prästen Sofia Mogård ser hellre satsningar på annat i samhället
Politik • Publicerad 12 oktober 2020
En glad Joakim Storck (C), kommunalråd i Falun, säger att det finns bred politisk enighet bakom önskemålet att få tillbaka Dalregementet.
En glad Joakim Storck (C), kommunalråd i Falun, säger att det finns bred politisk enighet bakom önskemålet att få tillbaka Dalregementet.Foto: Ulf Palm/TT

Faluns kommunalråd, Joakim Stock, berättar att det finns en politisk enighet bakom önskemålet att få tillbaka Dalregementet, som lades ner för exakt 20 år sedan.

Ute på stan märks också detta stöd hos allmänheten.

Annons

Irene Risberg, som kontrollerar att besökare i kommunhuset höll social distansering, är mycket glad:

– Det är bra att regementet kommit tillbaka om det skulle hända något, vilket det förmodligen inte gör. Men det är viktigt att vara förberedd. Dessutom ska det av tradition finnas ett dalregemente.

Glad världsmästare

I en sport- och fritidsbutik, mitt i Falun, arbetar den gamle skidvärldsmästaren Thomas Eriksson som vann tremilen i Oslo 1982. Han ser stor samhällsnytta för Falun genom att regementet återuppstår:

– Jag hoppas vi genom detta får fler arbetstillfällen. Det blir bra, även om jag bara kan hoppas att det också blir positiva effekter för butikshandeln i stan. Men en kommun som har ett regemente blir starkare i samhällsutvecklingen, likt om man har en högskola.

Samtidigt är det flera minnen som väcks liv hos Thomas Eriksson när Dalregementet kommer på tal:

– Jag gjorde lumpen på I 13 i Falun 1979. Under den vintern vann jag samtidigt JVM. Kan intyga att de som nu kommer att göra lumpen får uppleva en tuff terräng med många höjder att utmana.

Skeptisk präst

Sofia Mogård, som är präst i Svenska kyrkan i Falun, passerar den nyrenoverade Kristine kyrka från 1600-talet. Hon är inte alls lika nöjd med att Falun får tillbaka regementet.

– Detta är ju ett led i en generell upprustning av försvaret och hänger ihop med något större. Min personliga uppfattning är att detta därför inte är den politiska linje som man skulle vilja önska, säger hon och fortsätter:

– Visst, det är fullt rimligt att man valt ut ett par strategiska orter som Falun och Sollefteå, om man ska rusta upp. Men för mig är inte detta högst upp på listan. Det finns andra viktigare utmaningar i samhället som klimat och miljö samt att motverka främlingsfientlighet och ökade klyftor i samhället.

”Göra samhällsnytta”

Mattias Olsson, som till vardags är tjänsteman på kommunen ser det nya regementet ur en helt annan synvinkel än det militäriska:

Annons

– Det kan vara en bra och snabb resurs att assistera om det sker nödsituationer som bränder, översvämningar och större elavbrott. Där kan det nya regementet göra en stor samhällsnytta.

Sebastian Rönnholm kommer på cykel genom centrala Falun, bärande på hockeyutrustning. Han är en 19-årig hockeydomare, som erkänner att regementet kan bidra till att göra honom mer intresserad av att göra militärtjänst.

– Tidigare var jag inte alls intresserad av det, men jag har några kompisar som gör lumpen och det verkar coolt. Men om jag skulle bli intresserad av att göra lumpen i Falun beror mycket på vilket vapenslag och vilken verksamhet som förläggs hit.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons