Nyheter

Fältsjukhuset i gång trots kritik

Fältsjukhuset i Göteborg har varit i gång en vecka, men har mötts av hård intern kritik.
På tisdagen intensivvårdades 13 coronasmittade patienter i tältet.
– Det är lite trängre, men det har fungerat bra, säger verksamhetschefen Henrik Sundeman.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronaviruset • Publicerad 15 april 2020
Sjukvårdstälten utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Sjukvårdstälten utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Till skillnad mot fältsjukhuset vid Stockholmsmässan i Älvsjö har intensivvårdsplatserna i tältet utanför Östra sjukhuset i Göteborg redan börjat att användas för covid-19-sjuka patienter.

Men förutsättningarna för vården har väckt skarp intern kritik.

rapporterade under påskhelgen om klagomål på bland annat dålig ventilation, trånga utrymmen och omoderna respiratorer.

– Det här är ett stort experiment. Man leker med människors liv, sade en överläkare som jobbar på intensiven.

Bygga upp successivt

Enligt Henrik Sundeman, som är verksamhetschef på fältsjukhuset, får patienterna dock lika säker vård i tältet som inne i sjukhusbyggnaden. Att det likställa det med ett experiment är felaktigt, anser han.

– Så är det verkligen inte. Vi förväntar oss stora mängder av patienter som kommer, då gäller det att strategiskt vara ute tidigt och bygga upp det successivt, säger han till TT.

– Det är klart att ett tält är trängre, men man kan inte säga att ett tält är sämre.

Däremot, medger han, stämmer det att respiratorerna i tältet är av en äldre modell.

– Det är väl inte den senaste modellen. Men det är en respirator som har mycket gott renommé, den har under många år använts för högspecialiserad intensivvård med gott resultat.

Även i Älvsjö

I Älvsjö är det samtidigt ett tag kvar innan fältsjukhuset kommer att behöva ta emot patienter, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Vi har valt att använda våra akutsjukhus så långt det går. Men när vi ser att det inte går kommer vi att starta upp i Älvsjö, säger han.

– I Göteborg är det en helt annan sak, där kan man bara gå innanför väggarna om det behövs. I Älvsjö vore det en stor affär med transporter och så vidare och det är alltid en patientsäkerhetsrisk.

Även i Älvsjö är det dock frågan om något äldre respiratorer, berättar Björn Eriksson.

– När vi startar i Älvsjö är det i en lokal som inte är ordinarie sjukvård, inte ett akutsjukhus. Däremot finns det utrustning för både intensivvård och vanlig vård på plats, säger han.

– Det viktigaste för oss är att de är fullgoda och välfungerande. Men jag tror inte att det är de nyaste, säger han.

Lite trängre

Fältsjukhuset i Göteborg har nu varit i bruk en vecka och gått från två patienter under den första natten till tretton på tisdagen. Tältet har i nuläget totalt 34 vårdplatser.

– Lärdomen är att det fungerar väl. Patienterna får en god vård och vi kan utnyttja personalresursen på ett så bra sätt som möjligt, säger Henrik Sundeman.

– Det har varit en väldig uppslutning och jag tycker personalen är helt fantastisk. Det är lite trängre, men även om man kanske har lite olika uppfattning ställer alla upp och jobbar.

Jens Bornemann/TT

En av intensivvårdssalarna i fältsjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
En av intensivvårdssalarna i fältsjukhuset i Göteborg. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Fakta

Fältsjukhusen

Försvarsmakten har byggt upp ett fältsjukhus vid Stockholmsmässan i Älvsjö samt ett utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Vården i tälten sköts dock av ordinarie sjukvårdspersonal.

Fältsjukhuset i Göteborg, som fått namnet IVA Kronan, togs i bruk i onsdags i förra veckan. Det tillfälliga sjukhuset var i första steget planerat att ha 20 vårdplatser. På tisdagen hade kapaciteten utökats till 34 intensivvårdsplatser, varav 13 var upptagna.

Fältsjukhuset i Älvsjö har byggts för att ha 140 vårdplatser i det första steget. Det kan dock byggas ut stegvis till cirka 600 akutvårdsplatser. Hittills har fältsjukhuset dock inte tagit emot några patienter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.