Falska "gillar" sprids på Facebook
Folk ska inte påstås gilla saker de i själva verket ogillar.
I de två svenska fall där Facebook har gått vidare och granskat ärendena tyder allt på att det rör sig om misstag, hävdar Jan Fredriksson, Facebooks presskontakt i Norden.
– Det troliga var att folk av misstag hade kommit åt gilla-knappen på sin mobil. Gilla-knappen på mobilen är ju, relativt, väldigt mycket större än på datorn.
Fortsätter utveckla
Detta problem kan enligt Fredriksson komma att leda till att Facebook i mobilen utformas annorlunda i framtiden.
– Vi fortsätter utveckla Facebook så att det inte ska kunna ske misstag. För vissa kan det ju vara viktigare än för andra att det inte syns att man "gillar" saker, säger han.
– Hur det kommer att se ut kring gilla-knappen framöver får vi se. Facebook uppskattar feedback från användare här, tillägger han.
Problem med missvisande gilla-tryckningar har hamnat i fokus sedan kända anhängare av president Barack Obama i samband med valet i förra veckan plötsligt påstods "gilla" utmanaren Mitt Romney, rapporterar Financial Times.
Shuman Ghosemajumder, expert på internetbedrägerier och före detta Google-anställd, tror att det kan röra sig om att användare lurats till att gilla företag och politiker av snårigt utformade internetsidor.
Går hem bättre
Tryckningar på gilla används bland annat för riktad reklam, ofta till en användares vänner på Facebook. Reklamen antas gå hem bättre om närstående och bekanta ställer sig bakom budskapet.
Enligt Fredriksson är det inga problem att ta bort felaktiga gilla-tryckningar i Facebook.
– Du kan se exakt vilka saker du har gillat och när som helst ta bort ett gillande, vilket innebära att du inte får mer uppdateringar och inte heller förknippas med varumärket i de sociala annonser som kan komma.